НАЦИОНАЛНА ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАЗИЯ "ЦАНКО ЛАВРЕНОВ"
BG EN
NATIONAL ART HIGH SCHOOL "TZANKO LAVRENOV"

Преподаватели от катедра "Текстил-изкуство и дизайн" към НХА гостуваха в НХГ "Цанко Лавренов"

от:    до:

НХГ "Цанко Лавренов", Пловдив

Д-р Цвета Явашева и ас. Гергана Табакова - преподаватели от катедра "Текстил-изкуство и дизайн" към Националната художествена академия-София проведоха творческа среща с дипломниците от НХГ "Цанко Лавренов" на 5 октомври 2023 г. На събитието присъстваха: Светлозар Чавдаров - директор на НХГ и преподавателите - Ваня Годжелова, Диана Папазова, Ивилина Коликова и Полина Тодорова.

Д-р Цвета Явашева направи презентация за живота и творчеството на Христо Явашев - Кристо, чието творчество е свързано с изкуството на текстила. Тя показа на учениците символично парченце от платното, с което е била опакована Триумфалната арка в Париж и е едно от емблематичните произведения на художника. Лекторите разказаха и за двете главни направления на специалността - съвременното текстилно изкуство и текстилния дизайн. Те запознаха гимназистите с професионалната реализация в областтта на проектирането на текстилни изделия за индустрията и в интериорния дизайн. 

Събитието беше част от "Програмата за културно сътрудничество" между Националната художествена академия-София и Художествената гимназия в Пловдив.