НАЦИОНАЛНА ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАЗИЯ "ЦАНКО ЛАВРЕНОВ"
BG EN
NATIONAL ART HIGH SCHOOL "TZANKO LAVRENOV"

Наградени участници от конкурс "Плакат - Костадин Отонов" 2021 г.

от:    до:

НХГ "Цанко Лавренов",
Пловдив

Гласуването за плакатите, участващи в IV-ти Национален ученически конкурс „Плакат - Костадин Отонов“ 2021 г. се проведе успешно на 11 ноември 2021 г. чрез онлайн система за оценяване в официалния сайт на НХГ "Цанко Лавренов". Конкурсът е организиран от НХГ „Цанко Лавренов“ със съдействието на Министерство на културата на Република България като съорганизатор. Темата на четвъртото издание е „Фестивален плакат за класическа или джаз музика“. Основни цели на конкурса са: показване на оригиналност на мислене, възможности за намиране на плакатни решения за различни теми, цветова култура и индивидуалност. Необходимо е да се демонстрират умения за работа със специализирани програми за графика и дизайн, както и рисуване на ръка. Важен е погледът на младите хора, тяхното виждане за света, в който живеят и растат, а също и посланието, което ще отправят.

В сeлекцията участваха 79 плакати на 77 ученици (на възраст от 14 до 17 години) от училища по изкуствата към Министерство на културата: НХГ „Цанко Лавренов“-Пловдив, НПГИ „Св. Лука“-София, НУМСИ ,,Панчо Владигеров“-Бургас, НХГ „Димитър Добрович“-Сливен, Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография-София, НУПИД ,,Академик Дечко Узунов’’-Казанлък и Национална гимназия по сценични и екранни изкуства-Пловдив.

Всички конкурсни творби бяха селектирани и гласувани анонимно от компетентно жури в състав: Ралица Базайтова-главен експерт в Министерство на културата, гл. асистент д-р Ненко Атанасов от Национална художествена академия-София, доц. д-р Александър Гьошев от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“-Пловдив, доц. д-р Красимира Друмева от ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", Нина Димовска от Община Пловдив, Петър Чучулигов от НХГ "Цанко Лавренов"-Пловдив, Христофор Кръстев от НГПИ "Св. Лука"-София, Мирослава Андонова от НУМСИ „Панчо Владигеров“-Бургас, Александър Дойчинов – директор на НХГ "Димитър Добрович"-Сливен, Петя Минекова – директор на НУПИД-Казанлък, Николай Томов – директор на Национална гимназия за сценични и екранни изкуства-Пловдив, Цветанка Апостолова - директор на Национална гимназия по полиграфия и фотография-София, Камелия Кочовска от фирма ИМПРЕС и графичните дизайнери: Костадин Отонов и Христо Гочев.

Комисията присъди десет награди. Класираните на първо, второ и трето място ще получат стипендии при условията и по реда на „Наредбата за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби“. Тази година се връчват две трети награди поради равния брой точки, получени след гласуването.

Конкурс "Плакат - Костадин Отонов" 2021 г. се реализира със съдействието на: Министерство на културата на Република България, Община Пловдив, Общински институт "Старинен Пловдив", Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив, Национална художествена академия - София, Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий", рекламна агенция "IMPRESS" ООД, културен център "Бялата къща" и завод за безалкохолни напитки "Party drinks" ЕООД.

Медийни партньори са: БНР Пловдив, Plovdiv time, TrafficNews.bg, Под тепето, Капана.бг, Уча в Пловдив и EuroPlovdiv.com.

Автор на официалния плакат за конкурс "Плакат - Костадин Отонов" е Петър Чучулигов - преподавател по "Рекламна графика" в НХГ "Цанко Лавренов".

Всички конкурсни плакати можете да разгледате в бутон Конкурс - секция Финални резултати: /bg/konkurs-plakat/finalni-rezultati-2021

95 точки - Първа награда - стипендия на Министерство на културата
Георги Дженков, 11 клас, НХГ "Димитър Добрович", Сливен
преподавател: Анета Деновска

94 точки - Втора награда - стипендия на Министерство на културата
Константин Лайдов, 11 клас, Национална гимназия за сценични и екранни изкуства, Пловдив
преподавател: Кънчо Касабов

93 точки - Трета награда - стипендия на Министерство на културата
Никола Димов, 11 клас, НХГ "Цанко Лавренов", Пловдив
преподавател: Петър Чучулигов

93 точки - Трета награда – стипендия на Министерство на културата
Силвия Иванова, 12 клас, НХГ "Димитър Добрович", Сливен
преподавател: Маргарита Дончева

92 точки - Четвърто място - награда от Национална художествена академия, София
Наталия Господинова, 11 клас, НХГ "Димитър Добрович", Сливен
преподавател: Анета Деновска

91 точки - Пето място - награда от Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство
Адриана Шапкова, 9 клас, НХГ "Цанко Лавренов", Пловдив
преподавател: Борис Богданов

89 точки - Шесто място - награда от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“
Нина Врачева, 11 клас, НХГ "Цанко Лавренов", Пловдив
преподавател: Петър Чучулигов

88 точки - Седмо място - награда от Община Пловдив
Лора Трифонова, 11 клас, НГПИ "Св. Лука", София
преподавател: Николай Попов

87 точки - Осмо място - награда "Костадин Отонов"
Олга Спиридонова, 12 клас, НХГ "Димитър Добрович", Сливен
преподавател: Анета Деновска

85 точки - Девето място - награда на НХГ "Цанко Лавренов"
Виктория Георгиева, 10 клас, НГПИ „Св. Лука“, София
преподавател: Ралица Карапантева