НАЦИОНАЛНА ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАЗИЯ "ЦАНКО ЛАВРЕНОВ"
BG EN
NATIONAL ART HIGH SCHOOL "TZANKO LAVRENOV"

Изложба "Пътешествие Плакат" в Драматичен театър - Пловдив

от:    до:

Драматичен театър,
ул. "Княз Александър I" 38, Пловдив

Учениците от специалност "Рекламна графика" от 11 клас на Национална художествена гимназия "Цанко Лавренов" участват в изложба на театрални плакати "Пътешествие Плакат" в Драматичен театър, Пловдив. Светлозар Чавдаров - директор на НХГ, Костадин Отонов - преподавател в НХГ, Антоанета Станчева - уредник на галерия "Петко Чурчулиев", Димитровград и Валери Кьорленски откриха официално експозицията. Тя е съпътстващо събитие на „Пловдив - Европейска столица на културата 2019“ и е втората изложба от втора част на проект „Пътешествие Плакат“, който стартира през април 2019 г. Проектът се реализира от Исторически музей - Димитровград в партньорство между НХГ "Цанко Лавренов" - Пловдив и НГПИ "Св. Лука" - София. Финансира се от програма "Дебюти" на Национален фонд "Култура".  

В изложбата са представени плакати на 11 млади автори – възпитаници на НХГ "Цанко Лавренов" и НГПИ „Св.Лука“. Младите таланти приеха предизвикателството да създадат 23 театрални плаката по две съвременни български пиеси: „За теб“ от Яна Борисова - спектакъл на Театър „Азарян“ – София и „Дебелянов и ангелите“ от Александър Секулов - спектакъл на Драматичен театър - Пловдив. 

Главна цел на проект "Пътешествие Плакат" е да даде възможност на ученици от специалността „Рекламна графика“ да разработят един дълбоко осмислен и цялостен продукт, използвайки основните закони при визуализирането на драматургичната идея. Изложбата беше представена първо в Димитровград като част от „Есенен салон на изкуствата“19, а последната трета изложба ще бъде във фоайето на Театър „Азарян“ - София, като съпътстващо събитие на „ІХ-то Международно триенале на сценичния плакат".

Талантливите гимназисти от НХГ "Цанко Лавренов", които участват, са напътствани от преподавателите си по специалност "Рекламна графика" - Костадин Отонов и Петър Чучулигов. В първият етап на проекта беше проведен цялостен обучителен процес в периода от 9 до 11 април 2019 г., който включваше програма, наситена с посещения на културни събития и специализирани лекции в София и в Димитровград. 

Автор на плаката за изложбите е Костадин Отонов.