НАЦИОНАЛНА ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАЗИЯ "ЦАНКО ЛАВРЕНОВ"
BG EN
NATIONAL ART HIGH SCHOOL "TZANKO LAVRENOV"

Трети ден от проект "Art shaping our cultural identity"

от:    до:

НХГ "Цанко Лавренов"
ул.”Янко Сакъзов” N 2А

 През третият ден в мобилността по проект "Art shaping our cultural identity" по програма "Еразъм+" участниците първо получиха своите сертификати за участие в проекта. След това се включиха в работилница за 3d оригами, водена от Ирена Корбетова. Учениците от НХГ "Цанко Лавренов" и всички чужденци заедно създадоха уникално оригами ERASMUS +,  което ще краси кабинета по английски в гимназията. Докато подготвяха оригамито, всеки отбор изпя песен, която майките пеят на своите деца, когато ги приспиват.

В 13 часа ученици и преподаватели от Националната художествена гимназия в Пловдив „Цанко Лавренов“, заедно с техните колеги учители и връстници от Италия, Малта, Турция, Франция и Чехия участваха активно в пърформанса „Човек #БезОтпадъци“ и се превърнаха в съавтори на инсталацията. Участниците в събитието изпълниха с PET продукти художествена реплика - макет на Витрувианския човек на Леонардо Да Винчи – символ на човек със съвършени пропорции. Автор на металната скулптура с височина 3 метра е известният пловдивски художник Жорж Трак. С арт инсталацията авторът и младите таланти показаха своето отношение към темата за това как да намалим отпадъците. Световноизвестната скица на Леонардо от края на 15-и век показва идеалните пропорции и съвършенството на човешкото тяло. Инициативата беше събитие по платформата за по-чиста европейска столица на културата „Аз, Ти, Пловдив" на сдружение „БГ Бъди активен". Идеята е хората да бъдат провокирани да се замислят за средата, в която живеят. И да бъдат по-отговорни към потреблението, към разходването на отпъдаци и да се съобразяват къде изхвърлят своите отпадъци. 

В 16 часа всички участници посетиха официалното откриване на изложбата "Национален конкурс "Плакат - Костадин Отонов", чийто организатор е НХГ "Цанко Лавренов". Младежите и преподавателите разгледаха представителната експозиция и проведоха среща с Дани Каназирева - областен управител на Пловдив. 

Вечерта всички посетиха местно заведение, където вкусиха от българските традиционни ястия – сармички, пълнени чушки, качамак, баница, пататник, мляко с ориз и др. По време на вечерята участниците получиха подарък – значка с логото на проекта.