НАЦИОНАЛНА ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАЗИЯ "ЦАНКО ЛАВРЕНОВ"
BG EN
NATIONAL ART HIGH SCHOOL "TZANKO LAVRENOV"

Първи ден по проект Art is in the air в Румъния

от:    до:

село Нереджу, Румъния

На 18 октомври 2021 г. в първия ден от гостуването в Румъния (по проект Art is in the air 2019-1-PL01-KA229-064957 на Еразъм+) отборите по проекта отпътуваха на екскурзия в планините на окръг Вранча и посетиха три семинара на бивши студенти, в които научиха много за румънските обичаи и традиции. Те се убедиха, че изкуството може да помогне за изкарване на прехраната. Участници от страна на НХГ "Цанко Лавренов" бяха: Ирена Корбетова - координатор по проекта, придружаващ преподавател - Атанас Камешев и учениците: Теа Гешева и Никол Джиджева от 12а и Иванка Станилова и Таня Казакова от 10б клас.

Екипите от различни държави се срещнаха с Региница Тертиу, бивша ученичка от гимназията по изкуствата, в собствената й работилница в село Нереджу, където тя създава традиционни маски. Групите посетиха и работилница, в която местни студенти и занаятчии създават традиционни духови инструменти с наименованието "рога", които не се продават. Участниците в проекта разгледаха музея в село Нереджу, който се използва и за работилница за създаване и използване на духови инструменти.

Денят продължи с посещение на местното училище и Етнографския музей в селото, а в края разходката приключи с представление на музикалния хор на Нереджу и завръщане в град Фокшани.