НАЦИОНАЛНА ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАЗИЯ "ЦАНКО ЛАВРЕНОВ"
BG EN
NATIONAL ART HIGH SCHOOL "TZANKO LAVRENOV"

Изложба от живописен пленер "Споделено в цвят" гостува в НДФ "13 века България"

от:    до:

НДФ "13 века България", пл. "Проф. Васил Геров" 1, София

Изложбата от международния живописен пленер „Споделено в цвят“, чийто организатор е НХГ „Цанко Лавренов“, беше открита на 20 октомври 2023 г. в изложбената зала в НДФ "13 века България", пл. "Проф. Васил Геров" № 1, София. В експозицията са представени творби от двете издания на пленера на художниците: Ангел Китипов, Ваня Годжелова, ас. Гергана Табакова, доц. д-р Димитър Воденичаров, ас. Димитър Христович, Илиана Манукова, Мария Трепска, Петър Чучулигов, Пламен Велчев, Полина Тодорова, Радоил Серафимов, Светлозар Чавдаров, доц. д-р Стоян Дечев, Шевкет Сюнмез и гл. ас. д-р Юлиан Станкулов.

Експозицията се организира с любезното съдействие на НДФ "13 века България". 

Първото издание на пленера беше проведено от 25 до 31 август 2022 г. в ателиетата на Артрезидънс център на фондация "Тракарт-2000" и беше финансирано от Национален фонд "Култура" по Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и културни институти”. Второто издание беше реализирано от 25 до 31 август 2023 г. в местността Копривките до хижа Здравец. Съорганизатор беше Холдинг КЦМ 2000 АД, а партньори бяха: фирма "Драгиев и Ко" ООД - Пловдив, галерия "Артистика", завод за безалкохолни напитки "Party drinks" ЕООД и Ферма "Йовчеви" - гр. Раковски. Авторите рисуваха в станцията на Холдинг КЦМ 2000 АД сред красивата природа на Родопите.

Участниците в пленерите имат богати творчески биографии, а част от тях са преподаватели в НХГ "Цанко Лавренов", Национална художествена академия - София, АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев", Национална гимназия за сценични и екранни изкуства и престижни училища в чужбина. Обмяната на опит и споделянето на иновативни, добри и работещи практики, приложими в образователния процес, насочен към учениците са сред основните резултати на двете издания. Екипът на Художествената гимназия планира събитието да стане традиционно, като основна идея е да бъдат канени художници с педагогически опит, които да споделят творчески иновации и класически и съвременни методи в преподаването на ученици с художествени заложби. Това е предпоставка за създаването на съвместни дейности между учителите и учениците в училищата по изкуства към Министерство на културата и ще позволи участието на изявени художници в творческия и образователен процес. В бъдещ план се предвижда гостуването на автори от различни държави с обогатяващи европейските хуманни представи и съвременни търсения в областта на визуалните изкуства на преподавателите в нашите институции за образование и култура.

Част от творбите остават собственост на НХГ “Цанко Лавренов”, което е начин да се разшири съществуващата колекция на изявени български и чуждестранни автори. Тази колекция ще бъде достъпна за учениците и преподавателите и ще помогне за изграждане на по-задълбочена представа от децата за възможностите за творческо развитие в областта на визуалните изкуства. 

Повече за първото издание на пленера: https://www.nhglavrenov.bg/bg/sabitia/izlojba-spodeleno-v-tcviat

Подробности за второто издание: https://www.nhglavrenov.bg/bg/sabitia/vtoro-izdanie-na-mejdunaroden-plener-po-jivopis-spodeleno-v-tcviat

Автор на видеото и плаката за изложбата е Петър Чучулигов - преподавател в НХГ "Цанко Лавренов"