НАЦИОНАЛНА ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАЗИЯ "ЦАНКО ЛАВРЕНОВ"
BG EN
NATIONAL ART HIGH SCHOOL "TZANKO LAVRENOV"

Наградени участници от конкурс "Заедно в изкуството за по-добро бъдеще"

от:    до:

НХГ "Цанко Лавренов",
Пловдив

Ученици от НХГ "Цанко Лавренов" участваха в Национален младежки конкурс за дигитални рисунки на тема "Заедно в изкуството за по-добро бъдеще". Конкурсът е насочен към гимназисти на възраст от 14 г. до 19 г. от училищата по изкуства към Министерство на културата и е организиран от НДФ "13 века България" и УНИЦЕФ България.

Учениците са реализирали рисунките си самостоятелно с професионалните напътствия на преподавателите си по специални предмети.

След заседание на Художествената комисия към НХГ "Цанко Лавренов", която селектира 37 конкурсни произведения, бяха излъчени седем участници, които получават следните награди:

1. Първа награда: Мария Чолакова, специалност "Графика", 12 клас, преподавател: Михаил Маламски

2. Втора награда: Кристияна Грозданова, 11 клас, специалност „Рекламна графика“, преподавател: Петър Чучулигов

3. Трета награда: Кремена Благоева, 11 клас, специалност „Живопис“, преподавател: Полина Тодорова

4. Поощрителна награда: Зорница Бонева, 9 клас, специалност „Изящни изкуства“, преподавател: Антония Фингарова

5. Поощрителната награда: Теодора Узунова, 12 клас, специалност „Рекламна графика“, преподавател: Петър Чучулигов

6. Поощрителната награда: Теодора Илиева, 10 клас, специалност „Пространствен дизайн“, преподавател: Ивилина Коликова

7. Поощрителната награда: Мери Кадирова, 12 клас, специалност „Рекламна графика“, преподавател: Полина Тодорова

Темата на тазгодишното издание на конкурса е свързана с глобалната кампания на УНИЦЕФ #Reimagine (Да изградим наново света за децата). Кампанията стартира в отговор на COVID-19 и една от целите ѝ е да не се допусне пандемията да се превърне в евентуална трайна криза за децата, особено за най-бедните и най-уязвимите. Идеята е да се окуражат участниците в конкурса да уловят в творбите си петте глобални приоритета за застъпничество на УНИЦЕФ: здраве и имунизация; дигитализация и образование; психично здраве на младежите и ролята на изкуството в него; свят без дискриминация; младежки действия срещу климатичните промени. В конкурса от страна на НХГ "Цанко Лавренов" взеха участие 30 ученици от различни специалности и випуски.

С наградените рисунки през есента на 2021 г. ще бъде организирана национална изложба в експозиционно пространство в централната сграда на Националния дворец на културата. По време на официалното откриване отличените ще получат своите награди, осигурени от НДФ „13 века България“. След приключване на изложбата в София, тя ще бъде показана и в други градове на страната, а през 2022 г. и в някои от българските културни центрове в чужбина.