НАЦИОНАЛНА ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАЗИЯ "ЦАНКО ЛАВРЕНОВ"
BG EN
NATIONAL ART HIGH SCHOOL "TZANKO LAVRENOV"

Четвърти ден по проект Art is in the air в Румъния

от:    до:

град Фокшани, Румъния

В четвъртия ден групата от мобилността по проект Art is in the air 2019-1-PL01-KA229-064957 на Еразъм+ потегли към географската област Трансилвания на историческа екскурзия.

Участниците посетиха музея „Пелеш“ в Синая, който е един от най-красивите и забележителни замъци в Европа в стил неоренесан със саксонско влияние. Неговият строеж започва през 1872 г. по поръчка на румънския крал Карол. Днес замъкът Пелеш, известен и като резиденцията на крал Михай I, притежава една от най-богатите и ценни колекции от произведения на изкуството на територията на Източна и Централна Европа, включваща множество златни и сребърни изделия, колекция от оръжия и доспехи, наброяваща над 4 000 предмета, богата на орнаменти мебелировка, различни и много ценни изделия от слонова кост, гоблени и книги. Изключително ценно притежание са и колекциите от живопис и скулптури.

Преподавателите и учениците посетиха и легендарния замък "Бран" - по-известен като "Замъкът на граф Влад Цепеш III Дракула". Построен е през 1377 г. за да защитава Брашов от унгарците, а по-късно и от настъпващите турци. Днес замъкът "Бран" е музей, отворен за посетители, които могат да разгледат предмети на изкуството и мебели, събрани от румънската кралица Мария. В подножието на хълма, върху който е изграден замъкът, има малък музеен комплекс, представящ традиционния румънски селски бит и къщи. Пред входа на замъка се намира кръст с надпис на старобългарски език. 

По време на живописната разходка участниците се възползваха от почивките по пътя, за да обменят опит в традиоционните танци за страните.

Участници по проекта от страна на НХГ "Цанко Лавренов" бяха: Ирена Корбетова - координатор по проекта, придружаващ преподавател - Атанас Камешев и учениците: Теа Гешева и Никол Джиджева от 12а и Иванка Станилова и Таня Казакова от 10б клас.