НАЦИОНАЛНА ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАЗИЯ "ЦАНКО ЛАВРЕНОВ"
BG EN
NATIONAL ART HIGH SCHOOL "TZANKO LAVRENOV"

Откриване на изложба с плакати на Петер Поч и среща с автора в НХГ "Цанко Лавренов"

от:    до:

НХГ "Цанко Лавренов", Пловдив

Световноизвестният унгарски плакатист Петер Поч откри изложба със социални и културни плакати в сградата на НХГ "Цанко Лавренов" и проведе творческа среща с ученици от специалност "Рекламна графика" на 10 май 2023 г. Петер Поч разказа на младите таланти за своята художествена дейност и презентира избрани свои плакати.

Събитието е част от проекта "Лице в лице", който представя изложби и лекции на художника Петер Поч в България и е организиран от Международното триенале на сценичния плакат, а основен партньор, съмишленик и домакин е Националната художествена академия и нейният филиал в Бургас. На лекцията присъстваха преподавателите - Петър Чучулигов, Весела Данина и Полина Тодорова, а гости бяха Албена Спасова (автор и координатор на проекта), Росица Стойкова и художниците Костадин Отонов и Георги Георгиев-Аршата

Програмата на Петер Поч включва още две изложби - "Социални плакати", която беше открита на 9 май в зала "Тераса" към Нов учебен корпус на НХА, София, ул. „Шипка“ №1 и изложбата "Плакати за културни събития", която ще гостува от 11 до 23 май 2023 г. в НХА – Филиал Бургас, фоайе, Магазия 1, Пристанищен комплекс Бургас. Петер Поч дарява и внушителна колекция от 135 плаката, представящи творчеството му от последните десетилетия, които постъпват във фонда на Международното триенале на сценичния плакат – София.

Гостуването на Петер Поч в България е подкрепено като проект от научната и художественотворческата дейност на НХА, част е от програмата „Плакатът – проекции и перспективи“, изпълнявана със съдействието на НФ „Култура“ от Международното триенале на сценичния плакат – София, което е включено в Календара на културните събития на Столична община за 2023 г. Съмишленици на инициативата са Унгарския културен институт и фонд „Култура“ на Община Бургас.

За изкуството на Петер Поч

Плакатите на Поч изразяват неговата творческа, политическа и социална позиция на художник, ангажиран с най-горещите теми на съвремието. Те създават неповторим диалог със зрителя и заживяват самостоятелен живот на художествени произведения отвъд конкретното си предназначение – живот, по-дълъг от продуктите или събитията, заради които са създадени. В плакатите си Поч развива една много лична и нетипична иконография, населена от зооморфни същества, животни, растения, птици и книги, очи и метрономи, знамена и капани за мишки, демони и мъченици, моливи и колесници, кръстове, знаци и много различни предмети. Скулптирани и ръчно оцветени, всички те се преливат, разменят си местата и се превръщат в мощни символи с цялостно въздействие и неповторима индивидуалност. Петер Поч е визуален драматург, който населява плакатите си с герои и драми, истории и символи.

Чрез своето изкуство авторът коментира сериозно и задълбочено социалната и особено политическата ситуация в Унгария и Източна Европа. За него плакатът е огледало на реалността и катализатор за промяна. Творбите му, фокусирани върху значими социални проблеми, са честни до крайност и безкомпромисни в своите образи-присъди.

Поч избира да се занимава с теми, които го подтикват да изрази личното си мнение и позиция. Техниката на остроумната, гротескна и понякога болезнена импровизация, която е част от характера му, се проявява в темите и изображенията му. Въпреки че използва широк набор от решения, той е майстор, чието творчество може да бъде безпогрешно разпознато и неслучайно е поставян сред най-влиятелните имена в света на съвременния световен плакат.

За автора

Петер Поч е роден на 14 септември 1950 г. в Печ, Унгария.

Дипломира се през 1971 г. като дизайнер на златни и сребърни изделия. От 1972 г. работи като графичен дизайнер, създавайки предимно културни и някои комерсиални плакати. След политическите промени, от 80-те години на XX век до днес, е автор на множество политически плакати.

Като свои духовни учители определя Хенрик Томашевски, Валдемар Швежи и Дьорд Конечни. Творбите му са представяни в най-авторитетните форуми за плакат по света (международни изложби, биеналета, триеналета) и са отличавани с престижни награди. Редовен участник е в международни кампании за плакати с покани: „Почит към Макс Понти“, „13 + Лотрек“, „Комуникация 2000“, „Унгарски милениум“, Toulouse Family, „Децата са ритъмът на света“, „Буквите на България – азбука на Европа“, Сараево 2014, „Чествай земята“ (дизайн x Тайпей). През 1991 г. създава собствено ателие; през 1997 г. получава унгарската награда за изкуство „МихалиМункачи“, а през 2008 г. основава Унгарската асоциация за самотата на плаката.

Организирал е повече от 50 самостоятелни изложби, носител е над 35 международни и унгарски награди и изнася лекции по цял свят. Редовно участва в Триеналето в София и е един от членовете на международното му жури, а със своето дарение от 135 плаката се превръща и в най-щедрия индивидуален дарител на неговия уникален фонд от образци на плакатното изкуство.