НАЦИОНАЛНА ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАЗИЯ "ЦАНКО ЛАВРЕНОВ"
BG EN
NATIONAL ART HIGH SCHOOL "TZANKO LAVRENOV"

Награждаване от конкурс "Петдесетница-Съшествието на Светия Животворящ Дух" на Българската патриаршия

от:    до:

храм "Св. св. Кирил и Методий", София

Ученици от специалност "Иконопис" при НХГ "Цанко Лавренов" получиха награди за участието си в националния конкурс "Петдесетница-Съшествието на Светия Животворящ Дух" на 14 май 2023 г. на официална церемония, която се състоя в храм "Св. св. Кирил и Методий" в София. Отличията бяха връчени от Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил. Престижният конкурс се организира от Културно-просветният отдел на Българската патриаршия. 

НХГ „Цанко Лавренов“ беше поощрена специално за изключително силното и масово участие (26 гимназисти) в конкурсната надпревара за IV възрастова група. Съдейки по творбите им, състезаващи се в конкурса на Св. Синод, обучението им в специалност „Иконопис“ под ръководството на преподавателя Траян Добрев се отличава с голямо внимание към иконописната традиция на Църквата, както и с лична ангажираност и вглъбеност на творчеството. За успеха на младите иконописци има принос и Кети Георгиева - преподавател по живопис. 

Награди получиха учениците от Художествената гимназия:

В ІІІ-та възрастова група – 5-8 клас:

СПЕЦИАЛНА ПАТРИАРШЕСКА НАГРАДА: 

-Радостина Гочева, 8 клас

ПООЩРИТЕЛНА НАГРАДА: 

-Колективна награда за учениците от НХГ „Цанко Лавренов“ (6 броя творби): Марияна Стамова, 8 клас, Никол Георгиева, 8 клас, Кристиана Николова, 8 клас, Момчил Гаврилски, 8 клас, Александра Асенова Иванова, 8 клас, Гергана Тодорова Казакова, 8 клас 

В IV-та възрастова група – 9-12 клас:

СПЕЦИАЛНА ПАТРИАРШЕСКА НАГРАДА: 

-Диана Матова, 11 клас

ПЪРВО МЯСТО: 

-Наталия Митева, 11 клас

ВТОРО МЯСТО: 

-Венета Лесова, 11 клас

ПООЩРИТЕЛНА НАГРАДА:

Колективна награда за учениците от НХГ „Цанко Лавренов“ (9 броя творби): Анна Чипилова, 9 клас, Рая Димитрова, 10 клас, Жана Христева, 10 клас, Виктория Пищалова, 10 клас, Ели Караиванова, 9 клас, Кристина Стойнова, 9 клас, Весела Близнакова, 11 клас, Диана Терзиева, 9 клас, Сияна Куцова, 10 клас 

Диана Матова, 11 клас, Патриаршеска награда

Радостина Гочева, 8 клас, Патриаршеска награда

Наталия Митева, 11 клас, Първо място

Венета Лесова, 11 клас, Второ място

Александра Дерваханян, 9 клас

Андреа Петрова, 10 клас

Анна Чипилова, 9 клас

Весела Близнакова, 11 клас

Виктория Пищалова, 10 клас

Гергана Казакова, 8 клас

Диана Терзиева, 9 клас

Ели Караиванова, 9 клас

Жана Христева, 10 клас

Захара Чеперигова, 9 клас

Ивайла Найденова, 9 клас

Ивилин Коемджиев, 11 клас

Кристиана Николова, 8 клас

Кристина Стойнова, 9 клас

Марияна Стамова, 8 клас

Момчил Гаврилски, 8 клас

Никол Георгиева, 8 клас

Рая Димитрова, 10 клас

Росица Узунова, 9 клас

Сияна Куцова, 10 клас

Конкурсът на Българската православна църква се провежда за десета поредна година и преминава при голям интерес от страна на участниците, техните родители, преподаватели и образователни институции. От 2014 г. до 2022 г. деветте издания на конкурса бяха свързани с Възкресение Христово, а от 2023 г. темата му вече е посветена на Бог Св. Дух и Господския празник Петдесетница. В този раздел с прекрасни икони и рисунки за Петдесетница и за действието на Св. Дух в Църквата се включиха стотици деца и ученици от цялата страна – от детски градини, светски и църковни училища, художествени школи, арт-студиа и ателиета, художествени групи към ОДК, ЦПЛР и читалища. Част от фотографиите, електронните творби, картините, иконите и литературните творби ще бъдат включени и в учебниците по Религия – Християнство-Православие на Св. Синод, както и в Официалния сайт на Св. Синод и в други синодални издания. Така младите творци стават съавтори в културното и образователно дело на Църквата и споделят с цялото общество вярата си в Св. Троица и съзнанието за това, че Св. Дух пребъдва в Православната църква, ръководи я и я освещава за всеобщо наше спасение.

Повече информация можете да прочетете в сайта на Българската патриаршия - https://bg-patriarshia.bg