НАЦИОНАЛНА ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАЗИЯ "ЦАНКО ЛАВРЕНОВ"
BG EN
NATIONAL ART HIGH SCHOOL "TZANKO LAVRENOV"

Георги Георгиев - Аршата от Випуск 2018 създаде логото за присъединяване на България в Еврозоната

от:    до:

Министерство на финансите на Република България

Бившият възпитаник на НХГ "Цанко Лавренов" Георги Георгиев-Аршата спечели конкурса на Министерството на финансите за лого и слоган на кампанията за присъединяването на България в еврозоната. Авторът се дипломира в специалност "Рекламна графика" към Художествената гимназия през 2018 г. при преподавателите Костадин Отонов и Борис Богданов. 

 

Логото и слоганът на Георги Георгиев ще се използват в материали на българските институции, ангажирани с кампанията, за всички комуникационни канали – печатни, аудио и видео материали и послания в телевизия, радио, интернет и дигитално пространство, свързани с периода преди, по време на и след въвеждане на единната европейска валута в България. Разработени се в цялостна система за визуална идентичност – бранд бук. Логото на кампанията съдържа в себе си три основни елемента - българския флаг, знака за еврото и евромонетата. Трикольорът е художествено вплетен в хоризонталните елементи на класическия знак за евро, а композицията е изградена в поредица от концентрични кръгове, които са в пропорцията на монета от едно евро.

Слоганът „Единството е сила“ е вдъхновено от добре познатата легенда за кхан Кубрат, неговите синове и снопа пръчки. Според автора слоганът символизира и силата, която България днес черпи като част от голямото европейско семейство, още повече присъединяването на страната към еврозоната е последна фаза в р амките на европейската ни интеграция. „Слоганът е най-краткият вариант на тази легенда. Единството е сила, както ние ставаме единни с Европейския съюз по още един начин, като сме с единна валута. В подобен конкурс, хора като мен, които се занимават с дизайн, участват, за да може работата им да послужи за нещо истинско“ – коментира победителят Георги Георгиев-Аршата.

Георги Георгиев-Аршата е на 24 години. Предстои да завърши магистратура „Визуална комуникация“ в Националната художествена академия, в катедра „Плакат“. През 2022 година завършва бакалавърска степен „Плакат и визуална комуникация“ в Националната художествена академия. Има и втора специалност „Педагогика на изобразителното изкуство“ и в момента преподава на ученици в Математическата гимназия в Пловдив, както и на деца в детска градина в града. Той е носител на различни награди от престижни конкурси и изложби, свързани с визуална идентичност и плакати.

* В публикацията са използвани текст и снимки от сайта на Министерство на финансите :: Новини (minfin.bg)