НАЦИОНАЛНА ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАЗИЯ "ЦАНКО ЛАВРЕНОВ"
BG EN
NATIONAL ART HIGH SCHOOL "TZANKO LAVRENOV"

Конкурс "Музиката има цвят и цветовете - звуци"

от:    до:

НХГ "Цанко Лавренов", Пловдив

Конкурсът е организиран от Сдружение „Изкуства и занаяти“ (Arts & Crafts) и Пламен Ицов - Председател на сдружението за 2023/2024 г.

Темата е "Музиката има цвят и цветовете - звуци"

ВДЪХНОВЕНИЕТО

Организаторите на конкурса ще представят на живо пред учениците избрани музикални форми за виолончело и пиано. Участниците в конкурса деца на възраст от 12 до 19 години ще намерят своето вдъхновение от специално изнесени за тях камерни концерти на проф. Венцеслав Николов (виолончело) в съпровод на пианистката Лилия Жекова, съпътствани с добре разказани от проф. Венцеслав Николов вдъхновяващи истории за световни композитори.

Концерт в Пловдив ще бъде проведен на15.11.2023 г. от 14.30 часа в Пловдив в Регионален исторически музей. Виолончелото, което ще участва в концертите, скоро ще навърши 300 години и ще бъде щастливо да се запознае с младите таланти от художествените училища и да ги вдъхнови да представят за конкурса изящни произведения от най-висока класа.

УЧАСТНИЦИTE

Като взехме предвид обстоятелството, че децата в предпочетените училища се обучават според утвърдените образователни стандарти за тях, конкурсът е за участници на възраст от 12 до 19 г.

КАРТИНИТЕ

Нарисувайте картина вдъхновена от вашето лично разбиране по темата. Използваната техника и материали са изцяло решение на всеки автор и в съответствие с техните възможности и предпочитания. Размери на работите могат да бъдат между: 35х40 см. и 55х55 см.

АЛТЕРНАТИВНИ РАБОТИ

Бъдете свободни да участвате със своя работа от целия спектър на вашите умения, стил, техники и материали, които бихте могли да използвате.

ОЦЕНЯВАНЕ

Нашите критерии за оценка на участниците ще бъдат: близост до темата; проявена фантазия; оригиналност; съчетаване на цветовете и композиция 

РЕГИСТРАЦИЯ, ОРГАНИЗАЦИЯ И СРОКОВЕ

Участниците ще заявят своето участие и ще предоставят готовите си работи, чрез училищните ръководства.

Краен срок за предаване на работите за оценка - 14 февруари 2024 година.

ЖУРИ

Творбите ще се оценяват от жури, в което освен организаторите, ще участват и известни хора на изкуството и обществени личности.

НАГРАДИТЕ

Първо място - 500 лева

Второ място - 300лева

Трето място - 200 лева

За всички участници са предвидени почетна грамота и предметни награди, които включват материали за рисуване.

Всички предоставени картини и алтернативни работи, остават за Сдружението и могат да бъдат преотстъпвани на спонсори или да бъдат използвани в други благотворителни инициативи на организаторите на конкурса. Всички участващи картини и алтернативни работи ще бъдат включени в изложби, организирани от Сдружението през месеците април-юни 2024 година, а авторите им ще бъдат поканени на тържество за награждаване, заедно с представители на учителите и/или ръководствата на поканените училища.