НАЦИОНАЛНА ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАЗИЯ "ЦАНКО ЛАВРЕНОВ"
BG EN
NATIONAL ART HIGH SCHOOL "TZANKO LAVRENOV"

Изложба "Плакат" във Виена на ученици от НХГ "Цанко Лавренов"

от:    до:

Български културен институт "Дом Витгенщайн"
Виена, Австрия

Изложба "Плакат" беше открита на 22 юли 2019 г. в галерията на Български културен институт "Дом Витгенщайн" във Виена, Австрия. Инициативата е съвместна дейност между Национална художествена гимназия "Цанко Лавренов", Българския културен институт в австрийската столица и Община Пловдив, която финансира събитието по Компонент 2.Мобилност. В експозицията са представени голяма част от селектираните плакати от първия "Национален конкурс Плакат", в който участваха гимназисти от училищата по изкуствата в България. Конкурсът се проведе през декември 2018 г. и беше организиран от НХГ "Цанко Лавренов" и Държавна агенция за закрила на детето. Темата на конкурса и изложбата са "Безопасността на децата във виртуална и реална среда" и са свързани с правата на децата и погледът на младите хора за света, в който живеят и растат. 

Пътешествието до Виена и представителната изложба, в която са включени плакати и на ученици от специалност "Рекламна графика" на Художествената гимназия в Пловдив, се осъществиха под ръководството на Петър Чучулигов - преподавател по "Рекламна графика" и Ирена Вълчева - учител по "Английски език". Участваха десетокласникът Сахак Касапян, който получи първа награда за плаката си "Лабиринт" и съученичките му - Златина Илиева и Радослава Иванова от 10 клас и Йоана Караиванова от 11 клас (и трите с поощрителни награди). В групата беше включен и Георги Костадинов от осми клас, който е носител на наградата за "Най-млад автор". 

На 17 септември ще бъде открита официално съвместна изложба "Плакат" на гимназисти от НХГ "Цанко Лавренов" и Национална художествена академия. Тя ще бъде отворена за посещение за виенчани и гости на града от 17 до 24 септември 2019 г. в изложбената зала на Българския културен институт „Дом Витгенщайн”.

* автор на фотографиите - Петър Чучулигов