НАЦИОНАЛНА ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАЗИЯ "ЦАНКО ЛАВРЕНОВ"
BG EN
NATIONAL ART HIGH SCHOOL "TZANKO LAVRENOV"

Втори уъркшоп по проект "Красиви букви" в НХГ "Цанко Лавренов"

от:    до:

НХГ Цанко Лавренов
Пловдив

В Национална художествена гимназия "Цанко Лавренов" на 31.10.2018 г. беше проведен втори уъркшоп "Ателие по Калиграфия" по проект "Красиви букви" на фондация ПРО ЛИБРИС, финансиран от ОФ 2019, част от културната програма на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

В интересното събитие участваха ученици от специалност "Пространствен дизайн" на Художествената гимназия, която е партньор по проекта. Гл. ас. д-р Александър Гьошев (преподавател в АМТИИ, Пловдив) за втора поредна седмица направи мултимедийна презентация за изкуството на калиграфията, в която представи способи, инструменти и начини на писане. Във втората част беше проведено практическо занимание по калиграфия, в което младите таланти от гимназията използваха професионални каликрафски инструменти и техники и откриха красотата на изкуството на калиграфията. Учениците написаха красиви букви и надписи под ръководството на Александър Гьошев, Светлозар Чавдаров (директор на НХГ) и преподавателят по "Пространствен дизайн" - Ивелина Коликова. Уъркшопът предизвика голям интерес и в него се включиха ученици от други специалности, зам. директорът Здравка Тодорова, проф. Магърдич Касапян от АМТИИ и част от преподавателите от Художествената гимназия. 

„Красиви букви” е проект, който има за цел да провокира младите хора да преоткрият удоволствието от писането на ръка и да надгради знанията им за буквите като обект на изкуството. Кирилицата е неделима част от духовното пространство на европейската култура и фундамент, определящ нашата идентичност. В света на съвременните технологии все по често пишем на клавиатура и се отдалечаваме от сетивната връзка с буквите.