НАЦИОНАЛНА ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАЗИЯ "ЦАНКО ЛАВРЕНОВ"
BG EN
NATIONAL ART HIGH SCHOOL "TZANKO LAVRENOV"

Ученици участваха в конкурс за есе, организиран от Общински съвет за наркотични вещества

от:    до:

Общински съвет по наркотични вещества,
Пловдив

Ученици от НХГ "Цанко Лавренов" участваха в онлайн конкурс за писане на есе на тема "Всички победи започват с победата над себе си", огранизиран от Общински съвет по наркотични вещества с превантивно-информационен център - Пловдив. Призово място спечели Доника Чочева от 10.а. клас. Грамоти за участие получиха Кристина Стойнова (8.б. клас), Лилия Цветанова (8.а. клас) и Мартин Мандраджиев (8.а. клас). Учениците са написали своите есета самостоятелно с напътствията на преподавателите по български език - Мария Миличина и Петя Маринова. Наградите и грамотите бяха връчени на талантливите гимназисти от Живка Йовчева - председател на ОСНВ - Пловдив в присъствието на Нина Коцева - педагогически съветник в Художествената гимназия. 

Есе на тема:  „Човек може да постигне всичко, стига да повярва в него!“, автор Доника Чочева 

„ Има само една причина за човешкия провал. И това е липсата на вяра в себе си.“ (Уилям Джеймс )

Вярата е основното оръжие за справянето с трудностите в живота. Не трябва да позволяваме чувството за несигурност да надделее и да виждаме нещата изцяло негативно. Светлината винаги се появава, стига да погледнеш и се научиш да бъдеш щастлив. Но тук идва въпросът: Можем ли да създадем вяра или да я получим от някъде? 

Вярата в собствените ни възможности се създава от това, което мислим за себе си. Начинът, по който се виждаме, се изгражда още от ранна възраст. Някои от нас са късметлии с родители, които искат да научат децата си колко е важна вярата и самочувствието. Но и най-добрите родители правят грешки без да искат, които обаче може да оставят отпечатък върху детското съзнание. 

На нас, хората, ни е по- лесно да повярваме на друг, защото увереността се постига трудно. Ще дам пример със себе си: аз съм на почти 16 години и тази година се научих да вярвам в целите, мечтите и най – вече в себе си. Научиш ли се да вярваш, животът придобива розов цвят, забелязваш малките  „незначителни“ неща, поглеждаш се в огледалото и виждаш силен човек с броня вместо кожа, в която тъгата, несигурността и разочарованието почти винаги се отблъскват. Като образец може да послужи произведението на Даниел Дефо „Робинзон Крузо“. Пътуването на младия Крузо, от което той очаква да получи лесно придобито богатство, го отвежда за дълго в един свят на самота, изпитания и ежедневна борба за оцеляване. Именно трудностите каляват волята и правят човека по-силен, по-мъдър и по-способен. Дефо дарява своя герой и с друго изключително ценно качество, а именно склонността към анализ, героят винаги се стреми да анализира всичко, случващо му се на острова. Оставайки сам на безлюдния остров, той има време да разсъждава върху постъпките си. Преодолял страха от самотата и слабостите си, Робинзон Крузо преоткрива разумното отношение към света и себе си. Благодарение на самонаблюдението героят достига до заключението, че една от най-важните черти на характера му е вярата в собствените му сили.

Така и човек, който е стъпил накриво в живота си, може да намери правилния път, стига да повярва в себе си. Например, когато попаднеш в лоша компания и за да не се дистанцираш от другите, опитваш за пръв път дрога, можеш да се поддадеш и да паднеш толкова ниско, че да ти е трудно да станеш. Но ако повярваш, че можеш. Ако поискаш, можеш да се върнеш там, къдете си бил някога. Вярата е последната капка, останала на дъното на изпитата от теб чаша. Съхрани я!

Трябва да помниш, че където и да си, какъвто и да е бил животът ти, каквото и да работиш, ти си такъв, какъвто решиш да бъдеш! Продължавай да търсиш и отбелязвай и най-малкия успех- например как си се научил  да караш колело, как са те похвалили, как си спечелил някой конкурс, дори и на трето място, как си скочил в басейна въпреки страха, как си помогнал на някого. Ще се изненадаш в колко неща си успявал и от колко сложни ситуации си излизал. Опитай се да усетиш чувството, което си изпитал тогава. Усети радостта, гордостта от себе си, удовлетворението. 

„Ако чуеш вътрешен глас, който ти казва : „не можеш да рисуваш“, рисувай с всички сили и този глас ще замлъкне.“ (Винсент ван Гог)