НАЦИОНАЛНА ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАЗИЯ "ЦАНКО ЛАВРЕНОВ"
BG EN
NATIONAL ART HIGH SCHOOL "TZANKO LAVRENOV"

Ученици от специалност "Стенопис" нарисуваха фасадата на СУ "Св. св. Кирил и Методий"

от:    до:

СУ "Св. св. Кирил и Методий", Пловдив

Ученици от 11 клас на специалност "Стенопис" от НХГ "Цанко Лавренов" нарисуваха голяма стенописна композиция на тема "Екология и защита на природата" върху фасадата на СУ "Св. св. Кирил и Методий", Пловдив. Младите стенописци под ръководството на преподавателя Атанас Камешев рисуваха със специални спрейове и бои върху стена и това допринесе за опознаване на нови стенописни материали и техники. Творбата, която изградена от две пана, акцентира вниманието на публиката към екологичните проблеми на съвремието и с естетичното си послание дава нов облик на сградата на училището. Участници са гимназистите: Бетина Михайлова, Боряна Николова, Ваня Пандърска, Ивелина Кавъркова, Димитър Стаменов, Мария Игнатова и Християна Попова.

Събитието се реализира от НХГ "Цанко Лавренов" със съдействиета на CuBuFoundation (Фондация за развитие на културния и бизнес потенциал на гражданското общество) и Община Пловдив и е част от проект CULPEER 4 CHANGE, финансиран по програма DEAR (Програма за образование за развитие и повишаване на информираността). Главни цели на проекта са чрез културно и взаимно обучение да се насочат вниманието и действията на младите хора към устойчиво развитие за успешна реализация на Програма 2030 на ООН. 

НХГ "Цанко Лавренов" се включва като участник в проекта за втори път. През ноември 2019 г. ученици от специалност "Стенопис" реализираха стенописно пано на фасадата на СОУ "Св. Седмочисленици". В дейностите по проекта участва и Весела Данина - преподавател по английски език в гимназията. Повече информация можете да прочете: от тук