НАЦИОНАЛНА ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАЗИЯ "ЦАНКО ЛАВРЕНОВ"
NATIONAL ART HIGH SCHOOL "TZANKO LAVRENOV"
BG EN

Ученици от НХГ "Цанко Лавренов" участват в проект "Пътешествие: Плакат"

от:    до:

София, Димитровград, Пловдив

Десетокласниците от специалност "Рекламна графика" участваха в първия етап на проект "Пътешествие: Плакат", който се проведе в периода 9 - 12 април 2019 г. Проектът се реализира в партньорство между Исторически музей - Димитровград, Национална художествена гимназия "Цанко Лавренов" и НГПИ "Св. Лука" и е финансиран от Национален фонд "Култура".

Талантливите ученици под ръководството на преподавателите си по специални предмети - Костадин Отонов и Петър Чучулигов - се включиха в цялостен обучителен процес, свързан с крайната реализация на проекта. Тяхната четиридневна програма беше наситена с посещения на културни събития и специализирани лекции. В проекта участват и гимназисти от НГПУ "Св. Лука".

На 9 април учениците и техните учители разгледаха Национална галерия "Квадрат 500", Национална художествена академия, галерия "Академия" и други културни забележителности на София, а вечерта присъстваха на спектакъла "За теб" на режисьорката Яна Борисова в Драматичен театър "Азарян". Следващия ден премина в посещение на Фонда на Международното триенале на сценичния плакат, който се съхранява в НДК, а проф. Божидар Йонов изнесе специализирана лекция пред учениците. Вечерта завърши със завръщане в Пловдив и посещение на постановката "Дебелянов и ангелите" от Александър Секулов в Драматичен театър, Пловдив. Бъдещите художници отпътуваха за Димитровград на 11 април, където гл. ас. д-р Ненко Атанасов от катедра "Плакат и визуална комуникация" проведе обучение, свързано със специфичните особености на рекламната графика в Исторически музей - Димитровград. Последният ден от първия етап на проекта премина в разглеждане на богатия плакатен фонд на галерията в Димитровград и провеждане и заснемане на специализирана лекция от Костадин Отонов на тема "История на българския театрален плакат и периода на неговия разцвет". Участните споделиха, че са изключително впечатлени от богатата културна програма, на която присъстваха и която ще бъде стимул за бъдеща творческа работа. 

Предстоят следващите етапи по проект "Пътешествие: Плакат". До месец юни 2019 г. всеки ученик трябва да създаде по два театрални плаката за пиесите, които бяха посетени. А в последния трети етап през месец септември 2019 г. ще бъде организирана пътуваща изложба с театрални плакати, която ще бъде представена в Димитровград, София и Пловдив.