НАЦИОНАЛНА ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАЗИЯ "ЦАНКО ЛАВРЕНОВ"
BG EN
NATIONAL ART HIGH SCHOOL "TZANKO LAVRENOV"

Ученици от НХГ "Цанко Лавренов" създадоха монотипии в къща "Верен Стамболян"

от:    до:

Къща "Верен Стамболян", Стария град

Ученици от НХГ "Цанко Лавренов” участваха в уъркшоп по монотипия върху хартия, който се проведе в къща "Верен Стамболян" в Стария град. Инициативата е на Общински институт "Старинен Пловдив" по повод Деня на българския художник на 3 ноември 2022 г. Ръководител на ателието беше Антония Хайгърова - преподавател по графика, а координатори бяха преподавателите по общообразователни предмети Весела Данина и Александър Пейчев. Домакин на събитието беше Ангелина Янакиева, която е уредник на къщата на художниците. Младите художници пресъздадоха великолепието на екстериора на старинната къща чрез техниката монотипия. Те нарисуваха бързи цветни произведения, които бяха отпечатани върху специална хартия.

Участници в творческото ателие бяха учениците - Маргарет Цекериду, Невена Найденова и Пролет Ковачева от 12. клас, единадесетокласниците: Елица Узунова, Мария Иванова, Наталия Стойнова, Петра Тошкова, Преслава Дамянова, Станислав Атанас и Станислав Сталев и Елена Михайлова, Елена Старченко, Йоана Кацарска и Нели Иванова от 9. клас.

Учениците научиха, че монотипията няма типичния тираж както е при останалите графични техники. Това е динамична графична техника, тъй като има процес на бързо съхнене на мастилата. Тя е приятна и увлекателна и дава възможност да се твори по различни начини. Техниката се приближава и до живописта, защото могат да се използват много цветове. Един от най-характерните начини за създаване на монотипни отпечатъци е поставянето на проекта под стъкло. Рисува се с помощта на четка, ракелна гума, валяк или друг инструмент. Чрез притискане се прави отпечатък.