НАЦИОНАЛНА ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАЗИЯ "ЦАНКО ЛАВРЕНОВ"
NATIONAL ART HIGH SCHOOL "TZANKO LAVRENOV"
BG EN

Ученици от Национална художествена гимназия "Цанко Лавренов" нарисуваха стенописи в сградата на "Макс Европа EOOД"

от:    до:

Макс Европа ЕООД
Пловдив, Голямоконарско шосе № 1

На 24 април 2019 г. от 16 часа в шоурума на фирма "Макс Европа ЕООД" се проведе официална церемония по случай откриването на стенописно оформление, създадено от ученици от 11 клас на специалност "Стенопис" на Национална художествена гимназия "Цанко Лавренов".  Гимназистите спечелиха конкурс за пространствено оформление на вътрешна среда на тема "Движение", обявен от водещата компания във велосипедния бизнес съвместно с Национална художествена гимназия "Цанко Лавренов". Автор на одобреният проект е стенописката Жаклин Костадинова, а в реализацията се включиха и съученичките й Виктория Прустова, Габриела Паришева, Габриела Радулова и Дария Андонова. Бъдещите художници нарисуваха три стенописни пана с наслов „Движение”, които са окачени в приемната зала на фирма Макс Европа ЕООД. Те изпълниха в смесена стенописна техника три големи творби върху стъкло, в които е представен съвременния човек и любовта му към велосипеда като средство за екологично предвижване и активно спортуване. Произведенията символизират радостта от движението и използването на колелото като по-добро и по-отговорно отношение към природата. 

Николай Бояджиев - изпълнителен директор на Макском, част от групата "Макс Европа ЕООД", връчи специални индивидуални грамоти и награди на младите художници и им пожела още много успехи в сферата на изобразителното изкуство. На събитието присъстваха Светлозар Чавдаров - директор на Национална художествена гимназия "Цанко Лавренов", Атанас Камешев - преподавател на специалност "Стенопис" и ръководител на проекта, Стефка Мазева - представител на фирма "Макс Европа ЕООД", преподаватели от Художествената гимназия и специалисти от дизайнерския отдел на компанията. 

Проект „Движение” е част от няколкогодишно сътрудничество между Национална художествена гимназия "Цанко Лавренов" и "Макс Европа ЕООД". Чрез един дълъг цикъл от проекти ръководствата на гимназията и холдинга искат да покажат, че бизнесът и изкуството могат да създават истинска синергия, създадена от ръцете на ученици. Собствениците на холдинга - Максим Митков и Нина Миткова - помагат на бъдещите художници да реализират свои проекти, които са свързани със света на велосипедите и екологичния начин на придвижване като цялостна философия за живота. Те дават платформа за изява и осигуряват подходящи условия за разгръщане на талантите на бъдещите художници.

Първият успешен проект между двете страни стартира преди пет години. На 29 юни 2015 г. в сградата на  "Макс Европа ЕООД" се откри изложба на ученици от Национална художествена гимназия "Цанко Лавренов". В нея бяха представени скулптурни произведения, създадени от употребявани и бракувани велосипедни части, осигурени от фирма "Макс Европа ЕООД". Оригиналната експозиция отправи екологични послания чрез предаването на нов смисъл на отпадналите от употреба предмети от ежедневието ни. Победители бяха Андон Тосев и Йордан Велков с общата си творба „Глава на бик 1942", повлияна от творчеството на Пикасо. 

.