НАЦИОНАЛНА ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАЗИЯ "ЦАНКО ЛАВРЕНОВ"
NATIONAL ART HIGH SCHOOL "TZANKO LAVRENOV"
BG EN

Ученици от НХГ "Ц. Лавренов" участват в Годишната изложба на галерия "Ромфея"

от:    до:

галерия "Ромфея"
бул. "Марица" 83, Пловдив

Успешно беше проведен ежегодния конкурс на галерия Ромфея, в който участваха със свои произведения ученици от НХГ "Цанко Лавренов" от 11 и 12 клас. Победител в конкурса е дипломантката Пламена Примова от специалност "Графика" с водещ преподавател Христо Жеков. Тя спечели едногодишна стипендия, която Бойко Ватев и Камен Шишманов - собствениците на галерия "Ромфея", дават всяка година на талантлив ученик от Художествената гимназия.

Поощрителни награди получиха: Кити Тенчева от 11 клас от специалност "Живопис", която се обучава при преподавателя Ангел Китипов, Теодора Стоилова от 12 а клас от специалност "Живопис" с преподавател Полина Тодорова и Виктория Илиева от 11 в клас от специалност "Рекламна графика", на която водещ специалност е Петър Чучулигов. Божидар Николов от специалност "Скулптура", с преподавател Георги Узунов, също беше награден с поощрение.

Петимата гимназисти представиха високо майсторство и неоспорими качества на творбите си и заслужиха вниманието и уважението на комисията. Отличените възпитаници на НХГ "Цанко Лавренов" показват наградените си творби в традиционната Коледна изложба на галерия "Ромфея", в която участват известни автори, сред които и част от художниците-учители от Художествената гимназия. Наградите бяха връчени от Камен Шишманов, Бойко Ватев и Светлозар Чавдаров на официалното откриване на изложбата на 12 декември 2019 г. в изложбената зала на бул. "Марица" № 83, Пловдив.

Същата вечер на известният художник Христо Николов беше връчен  "Мечът Ромфея", с който галеристите удостояват по един автор за най-добрата изложба за годината в галерията. Призът представлява стилизирано копие на железен меч за две ръце – част от тракийското пехотно въоръжение, с голяма дръжка и едностранно заточено право или извито острие.