НАЦИОНАЛНА ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАЗИЯ "ЦАНКО ЛАВРЕНОВ"
NATIONAL ART HIGH SCHOOL "TZANKO LAVRENOV"
BG EN

Ученици от Художествената гимназия с награди от Национален конкурс за плакат "Щастливи заедно"

от:    до:

НДК
София

Елена Маринска, Атанас Каракашев и Кристияна Петкова от специалност "Рекламна графика" от Национална художествена гимназия "Цанко Лавренов" спечелиха призови места в Националния конкурс за плакат на тема „Щастливи заедно“, организиран от Държавна агенция за закрила на детето и Министерство на образованието и науката. Компетентно жури, начело с художника-авангардист Иван Яхнаджиев, определи победителите от Националния конкурс за плакат на тема „Щастливи заедно“, в който взеха участие училищата по изкуствата от цялата страна. 

Елена Маринска от 10 клас е победител в категория "Моето виждане за образованието за бъдещето". Атанас Каракашев от 11 клас спечели второ място в категория "Играя, спортувам и се забавлявам". Кристияна Петкова е на трето място в категория "Здравословен начин на живот за моето добро здраве". Преподаватели на талантливите ученици по Рекламна графика са Петър Чучулигов, Борис Богданов и Костадин Отонов. 

Официалното награждаване се състоя в Национален дворец на културата на 1 юни 2019 г. Екипът на НХГ "Цанко Лавренов" поздравява победителите и им пожела много бъдещи успехи и награди. 

Конкурсът е насочен към учениците от специалностите „Рекламна графика“ и „Компютърна графика“ в училищата по изкуствата, паралелките с разширено изучаване на  „Изобразително изкуство“ в училищата от системата на МОН, както и към школите по изкуствата. Темите са свързани с правата на децата, а основната цел е стимулирането на творческия потенциал и изявата на учениците по теми, свързани с правата на децата, които включват и: правото да бъдат както потребители, така и създатели на изкуство и култура; да демонстрират креативност и индивидуалност; да възпитават в тях уважение към семейните ценности; да обърнат вниманието им към опасностите, които крие заобикалящата ги реална и дигитална среда.