НАЦИОНАЛНА ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАЗИЯ "ЦАНКО ЛАВРЕНОВ"
BG EN
NATIONAL ART HIGH SCHOOL "TZANKO LAVRENOV"

Традиционна изложба на НХГ "Цанко Лавренов" в галерия "Ромфея" 2022 г.

от:    до:

галерия "Ромфея", бул. "Марица" 83,
Пловдив

Традиционната годишна изложба на ученици от НХГ "Цанко Лавренов" бeше открита официално от г-н Камен Шишманов (собственик на галерия Ромфея) и от г-н Светлозар Чавдаров (директор на гимназията) на 16 март 2022г. от 18 часа в галерия "Ромфея". Те поздравиха всички млади таланти за успешното им участие в експозицията и проведоха церемонията по връчване на годишните награди, с които галерия "Ромфея" удостоява няколко ученици за най-добри постижения в сферата на изобразителното изкуство. 

В експозицията бяха показани произведения на гимназисти от всички седем специалности на училището - Живопис, Графика, Стенопис, Рекламна графика, Пространствен дизайн, Скулптура и Иконопис.

Галерия "Ромфея" вече 21 години оказва голяма обществена и финансова подкрепа на талантливите ученици от НХГ "Цанко Лавренов". Галеристите Бойко Ватев и Камен Шишманов дават възможност на младите художници да покажат най-добрите си произведения в ежегодните общи ученически изложби през месец март.

В изложбата бяха включени и творбите на петимата ученици, които спечелиха награди от конкурса на галерия "Ромфея", който бе проведен през месец декември 2021 г. По традиция всяка година г-н Камен Шишманов и г-н Бойко Ватев връчват стипендии и поощрителни награди на бъдещите художници от НХГ "Цанко Лавренов". Победител е дипломантката Мария Чолакова от специалност "Графика" с водещ преподавател - Михаил Маламски. Тя спечели едногодишна стипендия за цялостно представяне (в сферата на графиката).

Поощрителни награди получиха: 

Ивелина Кавъркова, специалност „Стенопис“, 11 клас, с преподавател: Атанас Камешев

Йоана Райкова, специалност „Рекламна графика“, 11 клас, с преподавател: Петър Чучулигов

Пролет Ковачева, специалност „Живопис“, 11 клас, с преподавател: Полина Тодорова

Теодора Илиева, специалност "Пространствен дизайн", 10 клас, с преподавател: Ивилина Коликова

Автор на плаката за изложбата е Нина Врачева - ученичка от специалност "Рекламна графика", 11 клас.

Откриването ще бъде проведено при спазването на всички противоепидимечни мерки.