НАЦИОНАЛНА ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАЗИЯ "ЦАНКО ЛАВРЕНОВ"
BG EN
NATIONAL ART HIGH SCHOOL "TZANKO LAVRENOV"

Проект "Красиви букви" в НХГ "Цанко Лавренов"

от:    до:

НХГ "Цанко Лавренов"
район "Централен", Пловдив

В Национална художествена гимназия "Цанко Лавренов" на 24.10.2018 г. беше проведен уъркшоп "Ателие по Калиграфия" по проект "Красиви букви" на фондация ПРО ЛИБРИС, финансиран от ОФ 2019, част от културната програма на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

В събитието участваха ученици от специалност "Рекламна графика" от 10 и 12 клас на Художествената гимназия, която е партньор по проекта. Гл. ас. д-р Александър Гьошев (преподавател в АМТИИ, Пловдив) направи мултимедийна презентация за изкуството на калиграфията, в която представи способи, инструменти и начини на писане. Във втората част беше проведено практическо занимание по калиграфия, в което младите таланти от гимназията имаха възможността да използват професионални каликрафски инструменти и техники и да се докоснат до изкуството на калиграфията. Учениците създадоха красиви букви и надписи под ръководството на Александър Гьошев и преподавателите по "Рекламна графика" - Петър Чучулигов и Борис Богданов. 

„Красиви букви” е проект, който има за цел да провокира младите хора да преоткрият удоволствието от писането на ръка и да надгради знанията им за буквите като обект на изкуството. Кирилицата е неделима част от духовното пространство на европейската култура и фундамент, определящ нашата идентичност. В света на съвременните технологии все по често пишем на клавиатура и се отдалечаваме от сетивната връзка с буквите. 

В ателието по сериграфия на НХГ "Цанко Лавренов" ще се проведе втори творчески уъркшоп на 31.10.2018 г., в който ще участват ученици от специалност "Пространствен дизайн" и техният преподавател - Ивилина Коликова.