НАЦИОНАЛНА ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАЗИЯ "ЦАНКО ЛАВРЕНОВ"
BG EN
NATIONAL ART HIGH SCHOOL "TZANKO LAVRENOV"

Преподавателят Петър Чучулигов е автор на пощенски блощенски блок-посветен на Първото земеделско изложение в Пловдив

от:    до:

Международен панаир - Пловдив

Преподавателят Петър Чучулигов е автор на пощенски блок (вид марка), посветен на Първото земеделско изложение в Пловдив през 1892 година, който бе валидиран на 27.10.2022 г. в Международен панаир-Пловдив. В церемонията участваха главният изпълнителен директор на „Български пощи“ Богдан Теофанидис, изпълнителния директор на Пловдивския панаир Богомил Бонев и митрополит Николай.

Марката е с номинал от 75 стотинки и е с колекционерска филателна стойност. Концепцията за пощенска марка в блок разширява възможността за разработването юбилейната тема, тъй като позволява в илюстративното поле да се включат повече детайли от историята на Панаира. Изданието е посветено на 130-годишнината от създаването на панаира и се отбелязва по този начин, защото първото филателно дружество в страната е основано в Пловдив през 1892 г., когато се провежда и Първото българско земеделско-промишлено изложение. Петър Чучулигов е успял да обедини двете важни събития чрез включването на почетния плакет с изображението на княз Фердинад – патрон на Първото земеделско изложение, както и архитектурната визия на входа от 1892 година. Присъства и плакатът за изложбата, рисуван от знаменития Иван Мърквичка. Той представлява и първият български рекламен материал, който прокламира стопанското събитие от преди 130 години. Счита се, че Пловдив е основоположник в изложенията и в рекламата. 

Авторът е отделил специално място в блока на съвременното лого на Международен панаир Пловдив и на логото на Международния конкурс за панаирен плакат, който е единствен в света и се провежда по инициатива на Международен панаир – Пловдив съвместно с ЮФИ.

Тиражът на марката е лимитиран. От нея са отпечатани 3600 броя, като 1800 от тях са с вградена ултравиолетова нишка, а другата половина с къдрави краища.