НАЦИОНАЛНА ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАЗИЯ "ЦАНКО ЛАВРЕНОВ"
BG EN
NATIONAL ART HIGH SCHOOL "TZANKO LAVRENOV"

Пленер и изложба "Един град, три религии, седем етноса - от миналото за бъдещето"

от:    до:

НХГ "Цанко Лавренов",

Деца и младежи от различни възрасти и народности, които живеят в Пловдив и региона, взеха участие в пленер "Един град, три религии, седем етноса - от миналото за бъдещето", който се проведе от 5-ти до 12-и ноември 2022 г. в ателието по живопис в сградата на НХГ "Цанко Лавренов". В съвместното творческо събитие се включиха ученици от Художествената гимназия, които рисуваха заедно с гостуващите деца от различни етнически групи. Ръководители на пленера са преподавателите Полина Тодорова и Диана Папазова, които напътстваха младите таланти с професионални съвети. Втората локация на пленера е в град Хисаря, където децата рисуваха в Арт студио "Приключение" на украинската художничка Варвара Карнаух.

Картините, създадени по време на пленера, ще бъдат представени в обща изложба, която ще се открие на 16 ноември (Международният ден на толерантността) от 17 часа в галерия "Пловдив", ул. "Авксентий Велешки" 20. Тя се реализира със съдействието на Община Пловдив и Дружеството на пловдивските художници. 

Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на НФ "Култура" по проект на Фондация "Заедно", който е част от "Програмата за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество". Ръководител на проекта е г-жа Лалка Златанова - председател на фондация "Заедно", а НХГ "Цанко Лавренов участва като партньор на част от дейностите по неговата реализация. 

 

Участниците в пленера имаха свобода да решат какво искат да нарисуват от традициите, бита, празниците и обичаите на своя народ. Те нарисуваха разнообразни живописни картини, в които включиха етно портрети; моменти от историята на рода и общността в най-стария жив град в Европа; символите на Пловдив и места от пловдивските улици и тепета - цялата колоритна палитра от живота на арменци, евреи, турци, руснаци, роми, италианци и др. 

Името на проекта " Един град, три религии, седем етноса" е заимствано от идеята на известния писател и сценарист Анжел Вагенщайн, който е искал да създаде музей на толерантността и добросъседството в Пловдив. В Деня на народните будители тази година, в която творецът чества и своя 100-годишен юбилей, той бе удостоен с наградата  „Златен век – огърлие“ на Министерството на културата.

Проектът на Фондация "Заедно", който ще продължи една година, включва серия от събития, свързани с Етно календара на общностите, които работят заедно за популяризиране и съхранение на нематериалното културно наследство. Мисията е да се запази мостът между поколенията и посланието за заедност на пловдивчани да бъде предадено от миналото към бъдещето. 

Автор на плаката за изложбата е Петя Анастасова - преподавател по "Компютърна графика".