НАЦИОНАЛНА ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАЗИЯ "ЦАНКО ЛАВРЕНОВ"
NATIONAL ART HIGH SCHOOL "TZANKO LAVRENOV"
BG EN

НХГ "Цанко Лавренов" участва в изложба на училищата по изкуствата в Пловдив

от:    до:

Дом на културата "Борис Христов"
ул. "Гладстон" 15, Пловдив

НХГ "Цанко Лавренов" участва в обща ученическа изложба на пловдивските училища по изкуства към Министерство на културата. Експозицията се откри на 9 януари 2020 г. от 17:30 ч. в Дом на културата "Борис Христов" и ще продължи до 19 януари 2020 г. Изложбата, в която са включени и произведения на ученици от Национална гимназия за сценични и екранни изкуства, беше част от официалната програма за изпращането на годината на "Пловдив - Европейска столица на културата 2019".

Събитието откри заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов. „Изминалата година, беше годината на Пловдив – Европейска столица на културата. Тази титла е особено ценна, защото ЗАЕДНО е не просто слоган - това е кауза, залегнала дълбоко в историята на нашия град. ЗАЕДНО е нашата формула за успех. И днес тук сме всички ЗАЕДНО. Пловдив завинаги ще остане първият български град – Европейска столица на културата. Това не е краят, а едно начало, а вие, уважаеми възпитаници на трите училища по изкуствата и АМТИИ сте част от настоящето и от бъдещето на културата на този град и на България“, каза в обръщението си заместник-кметът, който отбеляза също, че за две от училищата по изкуствата в Пловдив, настоящата 2020-та година е юбилейна. НУМТИ „Добри Петков“ чества 75-години от своето създаване, а НГСЕИ чества 45 години от основаването си.

Представянето на участниците в събитието направи проф. д-р Галина Лардева, Декан на факултет "Изобразителни изкуства" в АМТИИ, а приветствие към участниците и гостите отправиха Светлозар Чавдаров – директор на НХГ „Цанко Лавренов“ и Зоя Капон – преподавател по актьорско майсторство в НГСЕИ.

НХГ „Цанко Лавренов“ представя избрани произведения от трите направления на изкуствата, в които се обучават учениците. Изящният отдел включва живописни, графични и скулптурни произведения. Приложните изкуства се представят с творби на специалностите „Стенопис“ и „Иконопис“. В изложбата участват плакати и проектни табла, които са реализирани от специалност „Рекламна графика“ и „Пространствен дизайн“. 

Програмата на вечерта продължи с 15-минутен рецитал със заглавие „Венозно“ в изпълнение на талантливите ученици от 9 б клас, специалност „Драматичен театър“, които изпълниха съвременна поезия по стихове на Димитър Атанасов-Шърата, също преподавател по актьорско майсторство в НССЕИ. Рециталът бе в съпровод на класическа китара от Юлиан Станчев – ученик в НУМТИ „Добрин Петков“, с преподавател д-р Милена Вълчева. Вечерта завърши с прекрасните изпълнения на Ансамбъл ударни инструменти „ПРЕСТО“ с ръководител Пенчо Пенчев към НУМТИ „Добри Петков“ Пловдив.

Част от мащабното събитие е и изложбата на преподаватели и възпитаници на АМТИИ под името „Вечен и жизнен“, създадена по повод Пловдив – Европейска столица на културата 2019, с куратор на експозицията доц. Никола Лаутлиев. Автори на фотографиите са Никола Лаутлиев, Соня Станкова, Георги Димитров, Мариана Камбурова, Георги Митов, Ванеса Попова, Дарина Комитова.