НАЦИОНАЛНА ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАЗИЯ "ЦАНКО ЛАВРЕНОВ"
BG EN
NATIONAL ART HIGH SCHOOL "TZANKO LAVRENOV"

Напусна ни Емил Марков - дългогодишен преподавател в НХГ "Цанко Лавренов"

от:    до:

НХГ "Цанко Лавренов",
Пловдив

На 19 ноември 2021 г. почина известният художник Емил Марков, който беше дългогодишен преподавател по специалните предмети "Графика" и "Рисуване" в НХГ "Цанко Лавренов".

"За един добър приятел и колега!

За един всеотдаен преподавател!

За един креативен творец!

Думите не стигат! 

Земята се оказа тясна за безграничния му талант! Отправи се към Вечността, без да си вземе сбогом, оставяйки частица от себе си във всеки от нас! От днес ще подрежда своите изложби в небесната галерия на увековечаването!

Емил Марков беше творец с разпознаваем почерк, с прецизна техника и с иновативен поглед върху изкуството. Той беше отдаден в преподавателската си работа и обичаше своите ученици. 

Ще го помним! Ще го пазим в душите си! Ще продължим делото му!

Поклон пред светлата му памет!"

от екипа на Национална художествена гимназия "Цанко Лавренов"

Художникът Емил Марков е роден на 5 февруари 1949 г. в град Враца. През 1979 г. завършва специалност "Графика" в Национална художествена академия „Николай Павлович” – София.

Носител е на национална награда за графика и е бил куратор на изложбите "15 x 5" на Дружество на пловдивските художници. Участвал е в международен конкурс за графика – Биела, Италия, в общи национални и регионални експозиции и пленери по скулптура. В творческата си биография има седем самостоятелни изложби в страната и в Eвропа. Емил Марков е художник с разпознаваем стил, чиито творби са притежание на галерии и колекционери в Мароко, САЩ, Германия, Франция и Великобритания. 

Произведенията на Емил Марков са премислени, естетически издържани и професионално изпълнени. Творчеството му се отличава с характерен стил и авторско пресъздаване на действителността чрез експериментиране с различни графични и живописни техники. Последните му творби включват прецизно разработени рисунки с графичен материал, които изпъкват върху декоративно положени цветни петна, а допълнително колажираните повърхности и образи обогатяват композициите с релефното си въздействие.