НАЦИОНАЛНА ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАЗИЯ "ЦАНКО ЛАВРЕНОВ"
BG EN
NATIONAL ART HIGH SCHOOL "TZANKO LAVRENOV"

Изложба "Земя, въздух, вода"

от:    до:

Градска градина "Цар Симеон",
Пловдив

Ученическата изложба "Земя, въздух, вода" беше открита официално от г-н Светлозар Чавдаров (директор на НХГ "Цанко Лавренов") в парковото пространство на Градската градина "Цар Симеон" на 21 октомври 2021 г. Събитието е част от проект CULPEER 4 CHANGE, финансиран по програма DEAR (Програма за образование за развитие и повишаване на информираността) и се реализира като съвместна дейност на НХГ "Цанко Лавренов", CuBuFoundation (Фондация за развитие на културния и бизнес потенциал на гражданското общество) и Община Пловдив. 

В експозицията са включени 24 произведения на ученици от НХГ "Цанко Лавренов" от специалностите "Живопис", "Графика", "Пространствен дизайн" и "Стенопис", които са създадени с професионалните напътствия на преподавателите - Атанас Камешев, Ивилина Коликова, Кети Георгиева, Михаил Маламски и Полина Тодорова. Участници са гимназистите - Александра Самуилова, Ани Ковачева, Антония Квестаж, Бетина Михайлова, Боряна Николова, Валентина Динчева, Валентина Дякова, Ваня Пандърска, Даниел Чернашки, Даниела Костадинова, Диана Раленекова, Димитър Бурназов, Димитър Стаменов, Ивелина Кавъркова, Илияна Стоичкова, Йоана Вулева, Камен Колев, Марина Дрехарова, Марио Иванов, Мария Игнатова, Мария Чолакова, Никол Джиджева, Ния Бозова, Пролет Ковачева, Радостина Стоева, Рая Николова и Християна Попова.

Творбите са експонирани върху големи пана с размери 120/150 см., чиято графична визия и предпечат са реализирани от преподавателя Петър Чучулигов, който е и автор на фотографиите от изложбата. Координатор на проекта от страна на Художествената гимназия е Весела Данина - преподавател по английски език. 

Земя, въздух, вода – това е нашата планета, това е нашето обиталище. Светът, в който живеем и се надяваме, че ще живеем. Човешкото присъствие и активности застрашават всичко онова, което ни дава живот. Способността да осъзнаем тази заплаха дава възможност да запазим останалото и да го спасим за следващите поколения. Това са въпроси, които си задават младите хора от НХГ „Цанко Лавренов“ и чрез своите творби са потърсили визуалния им отговор. Главна цел на изложбата е чрез културно и взаимно обучение да се насочат вниманието и действията на младите хора към устойчиво развитие за успешна реализация на Програма 2030 на ООН.