НАЦИОНАЛНА ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАЗИЯ "ЦАНКО ЛАВРЕНОВ"
BG EN
NATIONAL ART HIGH SCHOOL "TZANKO LAVRENOV"

Изложба "Вдъхновение през прозореца"

от:    до:

къща "Верен Стамболян"
ул. "Кирил Нектариев" 15, Старинен Пловдив

Изложбата „Вдъхновение през прозореца” на учениците от 11в клас, специалност „Рекламна графика” беше открита на 1 юни 2020 г. от 16 часа в „Къща „Верен Стамболян“, ул. „Кирил Нектариев“ №15, Пловдив. Експозицията е организирана от Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“ с любезното съдействие и домакинство на Общински институт „Старинен Пловдив“. Това е първото културно събитие на гимназията в реална изложбена среда, след периода на извънредното положение.

Изложбата беше представена от преподавателя по "Живопис" - Ваня Годжелова и от ученичката Виктория Илиева. Официални приветствия към участниците и публиката отправиха Светлозар Чавдаров - директор на Художествената гимназия и Богомил Грозев - директор на ОИ "Старинен Пловдив". 

Показани са 30 произведения на учениците: Виктория Илиева, Гергана Савчева, Елена Маринска, Златина Илиева, Мария Кълвачева, Надежда Боянова, Радослава Иванова и Сахак Касапян. Почитателите на изобразителното изкуство могат да видят живописни и графични творби в различни техники и стилове. Картините са рисувани самостоятелно от учениците по време на дистанционното обучение в периода от 16 март до 20 май 2020 г. с напътствията и съветите на преподавателите по специални предмети - Ваня Годжелова и Петър Чучулигов. 

Творбите са на тема, свързана с трудния период, през който преминаваме, а именно разпространението на вируса „Covid-19“ и опасностите и последствията от него. Учениците рисуват света, който ги заобикаля, в момент на социална изолация и отдалеченост от ежедневните им занимания. Те са вдъхновени от гледните точки през прозореца, който не може да ограничи творческото въображение и свободата на мисълта на бъдещите художници. Претвореният авторски поглед през прозореца символизира вярата и надеждата за спокойно бъдеще, в което всеки ученик ще има възможност да създава художествени произведения и да реализира своите идеи. 

Медийни партньори на изложбата „Вдъхновение през прозореца“ са: Радио Пловдив, TrafficNews, PLOVDIV TIME, Уча в Пловдив и EuroPlovdiv.