НАЦИОНАЛНА ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАЗИЯ "ЦАНКО ЛАВРЕНОВ"
BG EN
NATIONAL ART HIGH SCHOOL "TZANKO LAVRENOV"

Изложба "Стенопис" на ученици от 8 и 9 клас

от:    до:

НХГ "Цанко Лавренов"
Пловдив

Учениците от специалност "Стенопис" от 8 и 9 клас представят във виртуална изложба своите най-добри произведения, които са създали по време на дистанционното обучение от 16 март до 18 май 2020 г. с напътствията на преподавателят по специалност - Кристина Кутлова. 

В експозиция "Стенопис" са включени учебни проекти, които са част от обучението по специалния предмет. Произведенията на осмокласниците са фокусирани към работа със стилизирани образи (елементи), които участват многократно в изграждането на различни видове модулни декоративни композиции - отворена (фризова композиция), затворена декоративна композиция (розета) и модулна (тапет). Проектите на учениците от 9-ти клас са насочени към техника сграфито и стимулиране на творческия подход при решаване на различни художествени проблеми, свързани със синтеза на стенописните изкуства и архитектурата. Всички творбите са изпълнени в темперна техника.

Осъществените творчески идеи на младите таланти доказват актуалността на стенопистта, съвременното отношение на младите стенописци към архитектурната среда и иновативната интерпретация на традиционните монументални изразни средства.