НАЦИОНАЛНА ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАЗИЯ "ЦАНКО ЛАВРЕНОВ"
BG EN
NATIONAL ART HIGH SCHOOL "TZANKO LAVRENOV"

Изложба "Сериграфия" на НХГ "Цанко Лавренов" гостува на НДФ "13 века България"

от:    до:

София 1421, кв. Лозенец, пл. „Проф. Васил Геров“ №1

Изложба „Сериграфия“ на Ателие „Студио S“ беше открита официално от г-н Светлозар Чавдаров (директор на НХГ "Цанко Лавренов") и г-жа Магдалена Гигова (връзки с обществеността на НДФ "13 века България") на 27 септември 2022 г. в изложбена зала "Проф. Васил Геров", София, кв. Лозенец. 

Изложбата включва 15 сериграфии от второто графично издание на ателието по "Сериграфия" към Художествената гимназия. Показани са произведения на преподавателите от НХГ "Цанко Лавренов":  Антония Фингарова, Ваня Годжелова, Димитър Келбечев, Кети Георгиева, Кристина Кутлова, Михаил Маламски, Паулина Стоянова, Петър Чучулигов, Пламен Велчев, Полина Тодорова, Светлозар Чавдаров, Христо Жеков и на трима художници, които са свързани с училището: Йордан Велчев, Цветана Гумеля и Янко Ненов. 

Сериграфиите от втората графична папка са печатани в периода от 2014 г. до март 2020 г. и е реализирана със съдействието на Стоян Даскалов – собственик на пловдивската галерия „Aeterna”. Графичните произведения са собственост на „Студио S” – ателие по „Сериграфия” към НХГ „Цанко Лавренов”. Всички оригинални отпечатъци са изработени на ръчна хартия Fabriano с висококачествени материали Euroinks. Колекцията на „Студио S” включва сериграфии на известни художници, които са реализирани с разнообразни творчески подходи и показва богатите технологични възможности на сериграфията.

Сериграфската база се помещава в сградата на НХГ „Цанко Лавренов” и е създадена през ноември 2012 г. с дарено оборудване от Българска Асоциация за Съвременна Графика и Печат, асоцииран член на FESPA. Целите на „Студио S” са: печат, популяризиране и обучение в сферата на сериграфията – техника с уникални възможности за графично и живописно тиражиране на художествени творби. През учебните часове по „Графика” учениците от НХГ „Цанко Лавренов” имат възможност да се запознаят със сериграфското изкуство. В „Студио S” могат да реализират свои графични произведения преподаватели и ученици от Художествената гимназия и гостуващи художници от страната и чужбина. 

Специфичните творчески процеси при отпечатването на графиките се ръководят от умдрукера на Ателието - Съби Събев, който съветва авторите и споделя своите професионални умения и опит в сферата на сериграфията. 

Първата луксозна папка със сериграфии е издадена през 2013 г. и е част от съвместен проект между НХГ „Цанко Лавренов“ и Община Пловдив, а втората папка продължава традицията. 

Автор на плаката за изложбата е Петър Чучулигов - преподавател по "Рекламна графика".