НАЦИОНАЛНА ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАЗИЯ "ЦАНКО ЛАВРЕНОВ"
BG EN
NATIONAL ART HIGH SCHOOL "TZANKO LAVRENOV"

Изложба с плакати от международен конкурс "Киберсигурност и безопасност в интернет"

от:    до:

НХГ "Цанко Лавренов",
Пловдив, ул. "Янко Сакъзов" 2а

Изложба SAFEonLINE с плакати от международен конкурс на тема "Киберсигурност и безопасност в интернет" гостува в сградата на НХГ "Цанко Лавренов" от 16.01.2023 г. Показани са десетте печеливши плакати на ученици от чешки, словашки, полски, унгарски, български и румънски средни училища, които са участвали във второто издание на конкурса, организиран през 2021 г. от организацията EURid.eu. Експозицията се реализира с любезното съдействие на Международното триенале на сценичния плакат – София. Целта на инициативата е да представи и популяризира плакатите и да вдъхнови нови участници в бъдещото издание на конкурса, което предстои през настоящата година. Изложбата е част от  проекта Плакатът - проекции и перспективи, изпълняван от Международното триенале на сценичния плакат – София с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

Автори на представените плакати са: Олга Кугуенко от НГПИ "Св. Лука", България, Анна Резничкова, Барбора Бродецка, Вероника Йержабкова и Каролина Тиха от Висше професионално и средно техническо училище по графика, Чехия, Естер Лазничкова и Тамара Кожухова  от Частно средно училище за реклама и изкуства, Словакия, Зузана Кубалова от Средно учулище по изкуства и занаяти "Св. Агнес Чешка", Чехия,  Леа Давидова и Мартин Худак от Училище за приложни изкуства, Словакия. 

Арт конкурсът цели да допълни по различен начин образователните и информационни дейности на EURid в областта на онлайн сигурността. Успешното първо издание през 2019 става повод за разрастване на конкурса, който през 2021 вече обхваща ученици от художествени гимназии от Централна Европа (Чехия, България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия) – тенденция, която тепърва ще се развива и в други европейски страни. 

Организаторите се стремят да провокират младите хора да създадат плакати, интерпретиращи различни аспекти на киберсигурността и интернет безопасността. Всеки автор сам избира от каква отправна точка да подходи към темата: киберпрестъпност, поверителност в интернет, кибертормоз, бъдещето на киберсигурността, фишинг, техническа сигурност, проверка на информация или кражба на самоличност. 

Новата технологична среда е основната платформа за себеизразяване и социализиране на младото поколение. Докато се наслаждават на предимствата на мрежата, децата и тийнейджърите могат да подценят нейните опасности и заплахи. Обръщайки се точно към младите творци от средни художествени учебни заведения, организаторите искат да привлекат ученическата аудитория, техните родители и учители – да обърнат внимание на предизвикателствата пред сигурността на съвременния дигитален свят. 

Идеята е да бъде активирана творческата активност на младите хора, които да изразят със средствата на плаката своите реакции по тема - неизменна част от  ежедневието на всеки от нас. Оценявайки предимствата на плаката като визуална форма, призвана да предава силни и значими послания, организаторите  повдигат дискусия по тази предизвикателна тема и подготвят програмата на следващия конкурс, който ще се проведе през настоящата година.  

EURid е организация с нестопанска цел, назначена от Европейската комисия през 2003 г. за мениджър на домейна eu и неговите варианти на други азбуки. В EURid работят с около 700 партньора по целия свят.

Сигурността в онлайн средата е ключова тема за организацията, а основните им дейности включват прилагане на протоколи за сигурност, борба със злонамерени регистрации чрез проверка на новорегистрирани имена на домейни и следване на водещите стандарти за информационна сигурност. 

Като компетентен и отговорен член на дигиталната общност, EURid организира множество събития, семинари, уебинари и презентации, посветени на различни теми, включително дигитална грамотност, доверие и сигурност в онлайн средата и развитие на технологични умения за всички възрасти. 

Уебинарите на  EURid за киберсигурност са предназначени за широката общественост, както и за сектора на управлението на интернет, а курсовете им по информационна сигурност са добре приети в различни европейски университети. Повече информация и за дейноста на  EURid и невероятните истории на потребители от ЕС може да бъде откриете на www.eurid.eu 

Зузана Кубалова, Средно училище по изкуства и занаяти "Св. Агнес Чешка", Чехия

Тамара Кожухова, Училище за приложни изкуства, Словакия

Вероника Йержабкова, Хелиховка - Висше професионално и средно техническо училище по графика, Чехия