НАЦИОНАЛНА ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАЗИЯ "ЦАНКО ЛАВРЕНОВ"
NATIONAL ART HIGH SCHOOL "TZANKO LAVRENOV"
BG EN

Изложба "Рисунки на ученици от 8, 9 и 10 клас"

от:    до:

бул. 6 септември 160
район "Централен", Пловдив

Изложба "Рисунки на ученици" се откри на 28 май 2019 г. в читалище "Алеко Константинов", Пловдив. В изложбената зала са подредени рисунки на гимназисти от осми, девети и десети клас от Национална художествена гимназия "Цанко Лавренов". Творбите са създадени в свободното време на младежите и са допълнителни задачи по желание. Целта е била да се наблюдава натурата и да се изобрази колкото може по-точно, тъй като винаги тя е била в основата на художественото образование. Изложбата е по идея на Кети Георгиева - преподавател по "Живопис" и "Рисуване" в Художествената гимназия и представя част от произведенията на нейните талантливи възпитаници. 

Преди всякакви научни знания е наблюдението на природата. След това идва изучаването на анатомията и перспективата, композицията и живописния етюд. Централно място в обучението заема рисуването. Започва се със скици по натура, после рисунки и етюди, като точното предаване на формата, обема и характера на изобразените обекти е на първо място.

Върху тези учебни рисунки се гради здрава основа за развитие на художника. Този етап не трябва да се прескача, а да се изучи старателно. Придобитите знания са като азбуката. Чрез тях, чрез развитието им, могат да се сътворят прекрасни произведения на изкуството.