НАЦИОНАЛНА ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАЗИЯ "ЦАНКО ЛАВРЕНОВ"
BG EN
NATIONAL ART HIGH SCHOOL "TZANKO LAVRENOV"

Изложба "Пловдив след Освобождението" гостува на Апелативна прокуратура

от:    до:

Апелативна прокуратура -
Пловдив, пл. "Съединение" 3

Изложба "Пловдив след Освобождението" на ученици от НХГ "Цанко Лавренов" беше открита в Апелативна прокуратура - Пловдив на 16 април 2021 г., пл. "Съединение" № 3. Експозицията е посветена на 142 години от приемането на Първата конституция на България и е по случай Денят на отворените врати в Апеталтивна прокуратура. Ще бъдат представени творби на гимназисти от различни специалности, които са нарисували пейзажи от Пловдив на места, свързани с исторически събития след Освобождението на България или са знакови за града и архитектурата. В експозицията са включени живописни и графични произведения, в които са пресъздадени изгледи от града от различни години и периоди. 

Събитието е реализирано със съдействието на гл.ас. д-р Стефан Шивачев – директор на Регионален исторически музей - Пловдив. Учениците от Художествената гимназия участваха в специални музейни лекции под ръководството на преподавателя си по история - Александър Пейчев. Г-н Шивачев и специалисти от РИМ Пловдив запознаха бъдещите художници с историята на Пловдив след 1878 г. и предоставиха ценни архивни фотографии, които помогнаха при създаването на творбите. Учениците получиха напътствия и художествени съвети и от преподавателите си по специални предмети.

Изложбата се осъществява като резултат на няколкогодишно образователно и културно сътрудничество между Национална художествена гимназия "Цанко Лавренов" и Апелативна прокуратура - Пловдив. Първата инициатива беше изложбата "Законът, справедливостта, доброто и красивото", която се откри през месец април 2019 г. в сградата на Апелативна прокуратура. Изложбата "Краят на лятото" беше представена на същото място през месец ноември 2020 г. През месец февруари 2021 г. пловдивски прокурори гостуваха в НХГ "Цанко Лавренов" в часовете на класния ръководител и изнесоха открити уроци пред учениците от 10. и 12. клас. При спазване на всички противоепидемични мерки, магистратите проведоха срещите с гимназистите в рамките на Образователната програма на Висшия съдебен съвет "Съдебната власт, информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури". 

Всички творби от изложбата "Пловдив след Освобождението" са публикувани в официалните сайтове на НХГ "Цанко Лавренов" и Апелативна прокуратура - Пловдив след 16 април 2021 г.

Плакатите за събитието са създадени от десетокласниците Кристиана Грозданова и Георги Костадинов от специалност "Рекламна графика" по време на учебните часове при преподавателя Петър Чучулигов.

Автор на плаката - Кристиана Грозданова, 10 клас

Автор на плаката - Георги Костадинов, 10 клас.