НАЦИОНАЛНА ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАЗИЯ "ЦАНКО ЛАВРЕНОВ"
BG EN
NATIONAL ART HIGH SCHOOL "TZANKO LAVRENOV"

Изложба "Плакатът остава" в НХГ "Цанко Лавренов"

от:    до:

НХГ "Цанко Лавренов",
Пловдив, ул. "Янко Сакъзов" 2а

Изложбата "Плакатът остава" беше открита официално от г-н Костадин Отонов и г-н Борис Богданов на 19 май 2022 г. от 13 00 ч. в сградата на НХГ "Цанко Лавренов". В експозицията са представени театрални плакати на ученици от НГПИ „Св. Лука“ – София; НХГ „Цанко  Лавренов“ – Пловдив; НХГ „Д. Добрович“ – Сливен; НГПИД „Акад. Дечко Узунов“. От НХГ "Цанко Лавренов" участват дванадесетокласниците - Мери Кадирова, Теодора Узунова и Янислава Забирова, които са създали своите плакати под ръководството на Борис Богданов - преподавател по "Рекламна графика". Експозицията е част от цикъл от осем изложби , които бяха представени в различни експозиционни пространства в България през 2022 г. 

Изложбата е част от проект "Плакатът остава", който се финансира от Национален фонд "Култура" по програма "Дебюти", а организатор е Художествена галерия „Петко Чурчулиев” в Димитровград. Проектът, който е ръководен от г-жа Антоанета Станчева - директор на Исторически музей - Димитровград, стартира през 2021 г. и се реализира съвместно с четири национални художествени гимназии и три действащи театъра от страната. Партньори на димитровградската галерия в него са НГПИ „Св. Лука“ – София; НХГ „Цанко  Лавренов“ – Пловдив; НХГ „Д. Добрович“ – Сливен; НГПИД „Акад. Дечко Узунов“ – Казанлък; Театър „Азарян”- НДК  София; Държавен куклен театър – Пловдив, и ДКТ „Иван Димов“ – Хасково.

Проектът „Плакатът остава” даде възможност на 12 млади автори от специалността „Рекламна графика” в четирите средни художествени училища да разработят цялостен краен продукт - театрални плакати по три драматургични произведения в трите театъра: пиесата „Януари“ на Й. Радичков в ДКТ – Хасково, „Приключение с маймунка“ от Ева Кьосовска на Куклен театър-Пловдив и пиесата „АПАРТ“ на столичния театър „Азарян“- НДК. Същностната задача за младите автори в проекта беше под ръководството на своите преподаватели да създадат варианти на сценични плакати по трите постановки, при абсолютната свобода на избор в техники и визуално изразяване. 

В рамките на проекта е издаден каталог, който включва създадените 36 плаката, информация за участниците и дейността по проекта. След края на проект "Плакатът остава" всички 36 плаката ще постъпят във фонда на ХГ "Петко Чурчулиев", за да обогатят  богата колекция от класически театрални плакати на галерията.