НАЦИОНАЛНА ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАЗИЯ "ЦАНКО ЛАВРЕНОВ"
NATIONAL ART HIGH SCHOOL "TZANKO LAVRENOV"
BG EN

Изложба "Пътешествие плакат" гостува в Исторически музей - Перущица

от:    до:

галерия "Даново училище", Исторически музей-Перущица

Учениците от специалност "Рекламна графика" от 12 клас на НХГ "Цанко Лавренов" участват в изложба с театрални плакати "Пътешествие Плакат" в галерия "Даново училище" към Исторически музей - Перущица в периода от 16 февруари до 14 март 2021 г. 

Изложбата беше съпътстващо събитие на „Пловдив - Европейска столица на културата 2019“ и е резултат от реализацията на проект „Пътешествие Плакат“, който стартира през април 2019 г. Проектът беше осъществен от Исторически музей - Димитровград в партньорство между НХГ "Цанко Лавренов" - Пловдив и НГПИ "Св. Лука" - София. Събитието беше финансирано от програма "Дебюти" на Национален фонд "Култура".  

В изложбата са представени плакати на 11 млади автори – възпитаници на НХГ "Цанко Лавренов" и НГПИ „Св.Лука“. Младите таланти приеха предизвикателството да създадат 23 театрални плаката по две съвременни български пиеси: „За теб“ от Яна Борисова - спектакъл на Театър „Азарян“ – София и „Дебелянов и ангелите“ от Александър Секулов - спектакъл на Драматичен театър - Пловдив. 

Главна цел на проект "Пътешествие Плакат" беше да се даде възможност на ученици от специалността „Рекламна графика“ да разработят един дълбоко осмислен и цялостен продукт, използвайки основните закони при визуализирането на драматургичната идея. Изложбата беше представена през 2019 г. в галерия "Петко Чурчулиев" - Димитровград като част от „Есенен салон на изкуствата“19, в Драматичен театър - Пловдив и във фоайето на Театър „Азарян“ - София, като съпътстващо събитие на „ІХ-то Международно триенале на сценичния плакат".

Талантливите участници от НХГ "Цанко Лавренов" бяха напътствани от преподавателите си по специалност "Рекламна графика" - Костадин Отонов и Петър Чучулигов. В първият етап на проекта беше проведен цялостен обучителен процес в периода от 9 до 11 април 2019 г., който включваше програма, наситена с посещения на културни събития и специализирани лекции в София и в Димитровград.