НАЦИОНАЛНА ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАЗИЯ "ЦАНКО ЛАВРЕНОВ"
BG EN
NATIONAL ART HIGH SCHOOL "TZANKO LAVRENOV"

Изложба "Глаголицата" на ученици от НХГ "Цанко Лавренов" се откри в Балабановата къща

от:    до:

Балабанова къща, Стария град,
ул. "Константин Стоилов" 57

Изложба "Глаголицата" с творби на ученици от НХГ "Цанко Лавренов" беше открита официално от преподавателите Диана Папазова и Петя Маринова и от Гергана Костадинова (зам. директор на ОИ "Старинен Пловдив") на 3 юни 2022 г. от 16 часа в изложбените зали на Балабановата къща, ул. "Константин Стоилов" 57, Пловдив. Събитието е част от културната програма на традиционния фестивал "Празник на детето в Стария град", чийто организатор е Общински институт "Старинен Пловдив". 

В експозицията са включени всички произведения, които младите таланти създадоха на тема "Глаголицата". Гимназисти от специалностите "Живопис", "Рекламна графика", "Пространствен дизайн" и "Стенопис" интерпретираха по една избрана буква от глаголицата и реализираха авторски творби, изпълнени чрез разнообразни изразни средства. Представени са живописни картини, плакати, стенописни пана и графични решения. Част от произведенията са реализирани с помощта на учебните ресурси на двете ателиета в гимназията, които са оборудвани по проект STEM. Преподавателите: Атанас Камешев, Ваня Годжелова, Кети Георгиева, Кристина Кутлова, Ивилина Коликова, Петър Чучулигов, Петя Анастасова, Пламен Велчев и Полина Тодорова напътстваха своите ученици с професионални съвети по време на художествения процес. 

Преди изпълнението на творческите задачи преподавателят по БЕЛ - Петя Маринова и д-р Васил Марков запознаха учениците с историята на създаването на глаголицата, със символиката на всяка буква и нейното значение и с идеята на проекта. Експозицията е посветена на празника на Светите братя Кирил и Методий и на българската просвета. 

Автор на плаката е Боряна Рангелова от 11 клас, специалност "Пространствен дизайн" с преподавател Петя Анастасова. 

Част от произведенията бяха включени в съвместна изложба с преподаватели и студенти от АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев", която беше организирана от консорциум „Изкуство и образование“ и беше показана в Дом на културата "Борис Христов" през месец май 2022 г.