НАЦИОНАЛНА ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАЗИЯ "ЦАНКО ЛАВРЕНОВ"
BG EN
NATIONAL ART HIGH SCHOOL "TZANKO LAVRENOV"

Започна проект "Art shaping our cultural identity"

от:    до:

НХГ "Цанко Лавренов",
Пловдив, ул.”Янко Сакъзов” N 2А

Проект "Art shaping our cultural identity" по програма "Еразъм+" започна на 17.11.2019 г. с пристигането на 31 участници (преподаватели и ученици) от Италия, Малта, Турция, Франция и Чехия, които ще гостуват в Пловдив в рамките на 6 дни. Координатор на проекта от българска страна е Ирена Корбетова - преподавател по английски език в НХГ "Цанко Лавренов". От Художествената гимназия в Пловдив участват ученици от различни класове и специалности.

В първия ден от мобилността участниците посетиха Национална художествена гимназия "Цанко Лавренов". Гостите разгледаха различните ателиета по специални предмети и учебните кабинети. Те имаха възможност да наблюдават част от учебните часове по рисуване, живопис, стенопис, иконопис, пространствен дизайн, скулптура, рекламна графика и иконопис и да се запознаят със специфичните творчески процеси. 

След обиколката на Художествената гимназия, групата се насочи към Етнографския музей, където беше изнесена специална беседа на английски език. Младежите и техните преподаватели разгледаха Стария град и централната част на Пловдив. 

В 13:00 ч. всички ученици, които участват от чуждестранна и българска страна, се върнаха в НХГ "Цанко Лавренов", където играха kahoot и дискутираха темата "Ефектът от изкуството върху нас, която беше излъчена във фейсбук страницата на проекта. 

В 14:00 часа учениците се включиха в уъркшоп "Мозайка и стъклопис", ръководен от преподавателите по специалност "Стенопис" в НХГ - Атанас Камешев и Кристина Кутлова. В интересното събитие бяха представени техники мозайка и стъклопис, а младежите създадоха свои произведения с помощта на гимназистите от стенописната специалност.

Преподавателите участваха в работна среща, на която обсъдиха детайли по проекта. 

Вечерта приключи с тържествена вечеря по повод успешния старт на проект "Art shaping our cultural identity".