НАЦИОНАЛНА ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАЗИЯ "ЦАНКО ЛАВРЕНОВ"
BG EN
NATIONAL ART HIGH SCHOOL "TZANKO LAVRENOV"

Втори ден по проект "Art is in the air Mobility C3“ в Пловдив

от:    до:

НХГ "Цанко Лавренов",
Пловдив, ул. "Янко Сакъзов" 2а

На 10 май 2022 г. премина втория ден от мобилност по проект "Art is in the air Mobility C3 - Стенопис и Мозайка“ (2019-1-PL01-KA229-064957_2) по програма "Еразъм+", в който участват ученици и учители от Румъния, Полша и Италия, а от страна на НХГ "Цанко Лавренов" се включиха преподаватели и гимназисти от различни класове с координатор - Ирена Корбетова.  

Главното събитие на деня беше уъркшоп по сериграфия, който се проведе в "Ателието по сериграфия" на Художествената гимназия. Творческата работилница беше ръководена от Пламен Велчев – преподавател по специалност "Графика" и от Съби Съби - умдрукер. Всеки от участниците имаше възможност да напечата чрез техниката сериграфия своя собствена тениска с името на проекта. Пламен Велчев и Съби Събев запознаха учениците с част от тайните на сериграфията и им съдействаха за създаването на красивите тениски. 

Уъркшопът премина с творчески ентусиазъм и щастливи усмивки от страна на младежите, които след края на събитието се събраха заедно и сформираха сърце с фигурите си. Този символичен жест беше запечатан в няколко снимки, които показаха любовта на учениците към Еразъм+ . След това участниците се подредиха под формата ART, за да покажат и обичта си към изкуството, което ги вдъхновява и обединява.

В ранния следобед екипите се събраха в двора на НХГ "Цанко Лавренов", за да се насладят на артистична музикална програма, подготвени от българските ученици, които ги запознаха с българските народни танци. Всеки отбор показа и свое представление, характерно за държавата, в която живее. След края на програмата участниците отпразнуваха с торта рожденния ден на една от учителките от Румъния.

Участниците в мобилността посетиха откриването на изложбата "Глаголицата" на ученици от НХГ "Цанко Лавренов" в Дом на културата "Борис Христов". Експозицията беше част на съвместна експозиция с участието на преподаватели и студенти от АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев", посветена на празника на българска просвета и култура и на славянската писменост. Събитието беше първата мащабна изява на партньорите от Консорциум „Изкуство и образование“. 

Вечерта приключи с вечеря в местен ресторант, където преподавателите и учениците опитаха от най-различни български традиционни ястия като сарми, кебабчета и кюфтета, шопса салата, качамак, баница, мляко с ориз и други.