НАЦИОНАЛНА ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАЗИЯ "ЦАНКО ЛАВРЕНОВ"
BG EN
NATIONAL ART HIGH SCHOOL "TZANKO LAVRENOV"

Втори ден от проект "Art shaping our cultural identity"

от:    до:

НХГ "Цанко Лавренов",
Пловдив, ул.”Янко Сакъзов” N 2А

Вторият ден от мобилността по проект "Art shaping our cultural identity" по програма "Еразъм+" започна в 9 часа сутринта с разходка на участниците до Античния театър.  Преподавателите и учениците от Франция, Италия, Чехия, Турция и Малта бяха придружени от Ирена Корбетова (координатор по проекта), Ваня Годжелова (преподавател по Живопис) и гимназисти от специалност "Изящни изкуства" на НХГ "Цанко Лавренов". Всеки ученик получи рекламна чанта с логото на проекта, в която имаше скицник и комплект пастели. Учениците нарисуваха красиви гледки от заобикалящия ги пейзаж. След няколкочасовия пленер младежите играха специална игра за опознаване наредили в един кръг. Всеки участник представи себе си с няколко думи. 

В 13:00 ч. започна уъркшоп за платформата eTwinning, която е общност на училищата в Европа. Презентацията беше ръководена от Мариела Фаниза, която е координатор по проекта от Италия. Всички присъстващи бяха запознати с платформата eTwinning, която насърчава училищното сътрудничество в Европа посредством Информационни и комуникационни технологии (ИКТ), като осигурява подкрепа, инструменти и услуги на училищата. eTwinning също така предлага възможности за безплатно и непрекъснато онлайн професионално развитие за преподаватели.  

В 14:30 ч. гостите бяха изненадани със специална тържествена програма, подготвена от екипа на НХГ "Цанко Лавренов". На двора на гимназията беше представена хореография на български народни танци от ученичките: Пролет (9 б клас), Нина (9 а клас), Зарина, Виктория, Габриела и Мария от 11 а клас и Йорданка от 12 а клас, заедно с преподавателите Ваня Годжелова и Ирена Корбетова. Учениците от Турция зарадваха публиката като изпълниха турския и българския химн под акомпанимента на цигулка. А след това показаха традиционен турски танц. Отборът на Чехия изпълни поема, посветена на град Пловдив. След официалната програма в танците се включиха голяма част от учениците и екипа на Художествената гимназия, а чуждестранните участници се учиха играят право хоро. Част от програмата по проекта "Art shaping our cultural identity" на Малтийският отбор беше представяне на традиционни малтийски храни като маслинова паста, сладка и други сладкарски изделия. Всички участници бяха щастливи и впечатлени от интересните събития през втория ден на проекта.