НАЦИОНАЛНА ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАЗИЯ "ЦАНКО ЛАВРЕНОВ"
BG EN
NATIONAL ART HIGH SCHOOL "TZANKO LAVRENOV"

Трети ден от мобилност Erasum+ Asociproject 2019-1-CZO1-KA229-061151-6 в Бари, Италия

от:    до:

Южна Италия

На 27 април 2022 беше третия ден по Мобилност С4 по програма Erasum+ "Asociproject 2019-1-CZO1-KA229-061151-6" в Бари, Италия. Екипът от НХГ "Цанко Лавренов" включваше: Ирена Корбетова - координатор по проекта и Нина Коцева - педагогически съветник и няколко ученици от различни специалности. 

Всички групи посетиха градовете Полиняно а Маре и Алберобело, които се намират в регион Пулия, в Южна Италия. В град Полиняно а Маре разгледаха местния музей на палеонтологията и се насладиха на прекрасните панорамни гледки към Адриатическо море. Участниците се разходиха из историческият център с красиви сгради, тесни улички и интересна, леко затисната от околните сгради, стара катедрала "Санта Мария Астунта". 

По-късно екипите по мобилността посетиха град Алберобело, който се разпростира на 2 хълма, разделени от речно корито. Улиците му са тесни, къщите са бели, времето е приятно и животът е бавен, но щастлив. Градът е световноизвестен заради своите многобройни кръгли къщи, наречени трули. Заради тази особеност градът е един от обектите в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО за Италия. В буквален превод името на градчето означава „Красиво дърво“. Това, което печели популярност на този италиански район, са уникалните постройки, известни като трули (Trulli). Трулите са семпли, но солиднио кръгли жилища с конусовиден покрив, изградени от камъни без хоросан и могат да се видят единствено тук. Строителство им е започнало в средата на XV век. Много от трулите имат голям бял знак на покрива си. Могат да се видят най-различни фигури - слънце, кръст, полумесец, разбито сърце. Те са нещо като татуировка и означават нещо важно за собственика на труло-то. 

Участниците в проект Еразъм+ бяха впечатлени от красивите места, които разгледаха и приключиха деня с обща вечеря, пълна със споделени емоции и щастливи усмивки.