НАЦИОНАЛНА ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАЗИЯ "ЦАНКО ЛАВРЕНОВ"
BG EN
NATIONAL ART HIGH SCHOOL "TZANKO LAVRENOV"

Новият STEM център в НХГ "Цанко Лавренов" се откри с изложба "Градски хоризонти"

от:    до:

STEM център, НХГ "Цанко Лавренов",
Пловдив

Откриването на новия STEM център НХГ „Цанко Лавренов“ стартира с изложбата "Градски хоризонти", която е част от програмата на "Европейска нощ на учените". Събитието беше открито официално от г-н Светлозар Чавдаров (директор на НХГ) и доц. д-р Весела Казашка на 27.09.2021 г. от 11 ч. в сградата на НХГ "Цанко Лавренов". На откриването бяха представени новите перспективи за обучение чрез наука, технологии, инженерни решения, изкуство и математика. Изкуството е важна част от STEM базираното обучение чрез намирането на творчески решения и нестандартни подходи. 

В експозицията са показани произведения на ученици от 12. клас от специалностите "Живопис", "Графика", "Пространствен дизайн" и "Рекламна графика", които са създадени по време на учебно-производствената практика за учебната 2021/2022 г. Творбите са експонирани в новия STEM център и в коридора на гимназията. Доц. д-р Весела Казашка поздрави младите художници и връчи специални грамоти за участие на: Александра Самуилова, Анелия Караколева, Виктория Ангелова, Гергана Иванова, Даниел Кирков, Даниел Чернашки, Деница Ангелова, Диана Раленекова, Димитър Бурназов, Йоана Вулева, Мария Денева, Мария Чолакова, Ния Бозова и Радостина Стоева. На откриването бяха представени и новите перспективи за обучение чрез наука, технологии, инженерни решения, изкуство и математика. 

Експозицията е посветена на мотото „Млади таланти по пътя на изследователската кариера, отговорни към околната среда и изкуството”, което е главна тема на Европейската нощ на учените 2021 г. Младите автори са изследвали градската архитектура и инфрастуктурни детайли, които са претворили в произведения, създадени под ръководството на преподавателите - Ивилина Коликова, Полина Тодорова, Михаил Маламски и Борис Богданов. Учениците показаха своя художествен поглед към различни гледни точки от съвременните градски хоризонти.