НАЦИОНАЛНА ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАЗИЯ "ЦАНКО ЛАВРЕНОВ"
BG EN
NATIONAL ART HIGH SCHOOL "TZANKO LAVRENOV"

Мобилността по проект "Art is in the air Mobility C3“ ще започне на 8 май в Пловдив

от:    до:

НХГ "Цанко Лавренов", Пловдив

На 8 май 2022 г. стартира мобилност по проект "Art is in the air Mobility C3“ (2019-1-PL01-KA229-064957_2) по програма "Еразъм+", който започна през септември 2019 г. и се провежда в различни европейски страни вече 2 години. Групите по мобилността от Румъния, Полша и Италия ще пристигнат в Пловдив и ще участват в богата културна програма, организирана от страна на НХГ "Цанко Лавренов" като домакин и посрещаща страна. От пловдивската художествена гимназия ще се включат преподаватели и ученици от различни класове и специалности, а координатор на проекта е Ирена Корбетова - преподавател по английски език.

В програмата на проекта са планирани - уъркшоп по сериграфия, уъркшоп по стенопис, уъркшоп по мозайка в Голямата базилика, запознаване с дейността и спецификата на гимназията, традиционни български танци, посещения на културни забележителности в Пловдив, Перущица и Асеновград. Гостуващите екипи са подготвили свои артистични дейности, която ще представят по време на мобилността (8-14 май 2022 г.)

На 11 май - по време на творческата работилница ще бъде реализирано голямо стенописно пано, изградено от отделни стъклокерамични модули (тесери). Идеята на творбата е да бъде пресъздаден образа на птицата паун, вдъхновен от древноримските мозайки, реставрирани в Епископската базилика в Пловдив. Пауните олицетворяват красотата, независимостта, бъзсмъртието на душата и стремежът за свобода. Основна цел на произведението е да покаже как ученици от различни държави заедно могат да създадат пано, което ще е символ на обединена Европа. В уъркшопа ще се включат всички участници в мобилността. Стъклокерамичното пано ще бъде дарено на детска градина „Незабравка“, която се намира в съседство със сградата на НХГ „Цанко Лавренов“. Младите таланти ще зарадват децата от детската градина и ще помогнат за облагородяване на вътрешното пространство на ДГ „Незабравка“. Ръководител на събитието ще бъдат Атанас Камешев – преподавател по специалния предмет „Стенопис“.